2024-ben indulhat a járművek tömeggyártása

Elon Musk szerint, aki akárhogy számolja, ez jön ki a végén. A Tesla pedál és kormány nélküli járművei 2024-ben mehetnek tömeggyártásba – jelentette be az autónóm vezetés guruja.

A Tesla azt tervezi, hogy 2024-ben már egy dedikált, kormánykerék és pedál nélküli robotaxit fog piacra dobni – jelentette be Elon Musk, a társaság 2022 első negyedéves eredményeinek ismertetésekor. A Tesla vezérigazgatója szerint így mindössze két év elegendő lesz egy olyan robottaxi-szolgáltatás fejlesztésére, tesztelésére, ellenőrzésére, mennyiségi előállítására és kereskedelmi forgalomba hozatalára, amelyik az Egyesült Államokra nézve még az államonként eltérő szabályozásnak is megfelel majd.

A beszámolók szerint a várható kihívásokat Musk szinte lesöpörte, amikor nagymértékű autonómiára optimalizált, kormánykerék vagy pedál nélküli járművek újításairól beszélt.

Ennek alapján a Tesla 2024-ben indítaná be a mennyiségi termelést, és az új termékre már úgy tekint, mint a vállalat növekedésének motorjára. A járművel ráadásul felforgatná a személyszállítást, sőt a megfizethető tömegközlekedést, amennyiben az önvezető robot taxiktól messze a legalacsonyabb kilométerenkénti szállítási költséget várja.

A Tesla saját számításai szerint ugyanis a „robotaxi-utazás” fajlagosan kevesebbe kerülne, mint amennyit aktuálisan fizetni kell a busz- és metrójegyekért, még úgy is, hogy ez utóbbiakat alapértelmezett módon támogatott tarifákkal árulják – olvasható a tudósításban.

Cash/fotó: Tesla