A következmények súlyosak!

Ismét megszaporodtak a számla- és nyugtaadás ellenőrzések a taxikban. Ráadásul a bírság is „infláció-követő”, ma már az eddigi 100-150 ezer helyett 200 ezer forint a jellemző. De van ennél nagyobb baj is…

A számla- és nyugtaadás elmulasztásának szankciója a nem kis összegű bírság mellett, a kedvezményes adózás lehetőségének megvonása!

Taxis egyéni vállalkozók esetén jellemzően a kata, vagy az átalányadózás. Ezt a két adózási formát alkalmazza a taxisok 90-95 százaléka. Nem véletlenül. Megvonása a bírságnál is nagyobb érvágást jelent…

A revizorok egyre rafináltabbak. Az elmúlt időszakban például olyan ellenőrzés is volt, amikor az utasok ukrán menekültnek kiadva magukat, a BOK csarnokhoz irányították a taxit. Megérkezvén aztán felfedték magukat, miután a taxi vezetője „természetesen” nem adott nyugtát. És ez csak egy eset az elmúlt hetek terméséből.

Könyörgöm, drága barátaim, kollégák, szaktársak MIÉRT???!!!

Miért nem ad a taxis egyéni vállalkozó nyugtát? A bevételét nem kell eltitkolnia, hiszen például katásként nulla forinttól tizenkétmilliós árbevételig ugyanannyi adót fizet. Átalányadósként egészen hatmilliós árbevételig nem fizet személyi jövedelemadót! Utána is csak a bevétele három százalékát! (a bevétel 20 százalékának a 15 százalékát). Hatmillió felett tehát minden ezer forint bevételre 30 forintot. Tízezer bevételre háromszázat. Százezerre háromezret. Ilyen tételekért kockáztat százezres bírságokat, mellette kedvezményes adó megvonást? Miért???

De lehet, hogy csak lusta.

Nem egy olyan taxissal beszéltem, aki szerint elővenni a pénztárgépet, bekapcsolni, megvárni míg „magához tér”, aztán beütni az összeget felesleges tevékenység: az utas úgysem várja meg.

Szeretném jelezni, hogy az ellenőr megvárja. Ha látja a szándékot, ha a taxis nem veszi el addig a pénzt, vagy nem ad vissza, amíg a pénztárgépes nyugta, vagy a gépi számla nem készül el, akkor megvárja. Ha viszont az utas sürget, „hagyja már a fenébe, nem kérem a nyugtát, sietek”, akkor nagy valószínűséggel nem revizor. Ők ugyanis – bár sok trükköt alkalmaznak – egy dolgot nem tehetnek: direkt módon elutasítani, „nem kérni” a nyugtát, számlát – aztán ezért büntetni…

Szóval, drága barátaim sokat kockáztat az, aki megszegi a nyugta- és számlaadási szabályokat. Úgy kockáztat sokat, hogy ráadásul semmi haszna nem keletkezik belőle.

A jogszabályi háttér, átalányadó:

  1. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

 „55. § Az átalányadózásra való jogosultság a határozat véglegessé válásának napjával megszűnik, ha az egyéni vállalkozó terhére az adó- vagy vámhatóság számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért véglegesen mulasztási bírságot állapított meg.”

A jogszabályi háttér KATA:

  1. évi CXLVII. törvény

a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

„5. § (1)  A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnik

  1. h)  az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával, ha az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a kisadózó vállalkozás terhére az adó- vagy vámhatóság számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg;
  2. §  Az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra az adóalanyiság ismételten nem választható.”

-oli-