Sok egyéni vállalkozó nincs tisztában azzal, hogy katásként is jogosult a táppénzre, még akkor is, ha a betegség időtartama nem éri el a 30 napot. A félreértés talán abból adódik, hogy a kata összegét csak harminc napot meghaladó betegség esetén nem kell fizetni.

A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerez akár csak néhány napos betegségre is. Táppénz tehát jár, igaz nem lesz sok…

A táppénz kiszámításának alapja a megelőző 180 nap jövedelme. Katásoknál ez egy vélelmezett havi jövedelem, mégpedig az alábbiak szerint:

  • Havi 50 ezer forint katát fizető adózó ellátási alapja 108 ezer forint, a táppénz ennek 60 százaléka, vagyis bruttó 64.800 forint, ami nettó 55 080 Ft
  • Havi 75 ezer forint katát fizető adózó ellátási alapja 179 ezer forint, a táppénz ennek 60 százaléka, vagyis bruttó 107.400 forint, ami nettó 91 290 Ft
  • Havi 25 ezer forint katát fizető adózó (másodos, nyugdíjas) esetén ellátási alapról nem beszélhetünk, vagyis táppénzre e tevékenysége alapján nem jogosult.

Kórházi ápolás napjaira nem 60, hanem 50 százalék az ellátás alapján fizetett táppénz. A vállalkozó a táppénzét minden esetben nettó módon kapja, abból a személyi jövedelemadót már levonták. További fizetési kötelezettsége nincs, viszont az éves adóbevallásában fel kell tüntetnie az összeget.

Ha a katás adózó egy hónapot meghaladóan van táppénzes állományban, akkor az orvosi igazolások eljuttatása mellett még egy adminisztrációs kötelezettsége van: a jelzett hónapra be kell küldenie a T101E adatmódosító nyomtatványt, ahol feltünteti azt a hónapot, amire nem kell fizetnie a katát.

Ennek elmulasztása esetén arra az adott hónapra is számít a hivatal fizetési kötelezettséget (hogy ezt az információt az érintett szervek miért nem tudják megosztani egymással, az meghaladja az én értelmem határait…)

Hosszasabb betegállomány esetén mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal, ugyanis 50, vagy 75 ezer forint múlhat rajta. Míg egy 29 napos táppénzes állomány nem mentesít az adott hónapra a kata befizetésétől, a harminc napos már igen.

Táppénzt azonban nyugodtan igényeljünk már rövidebb időszakra is.

-oli-