Csak a hatósági engedélyre várnak

 

Több mint fél évig tartó tesztelés után eljött az ideje, hogy az önvezető taxikból kiszálljanak a biztonsági sofőrök, bár a szükséges engedélyek továbbra is még vártnak magukra – írja a Bitport.hu  

Az Alphabet önvezető autókat fejlesztő leányvállalata, a Waymo hétfőn közölte, hogy a technológiája készen áll a biztonsági sofőrök eltávolítására a San Franciscó-ban futó autonóm járműveiből. A társaság még tavaly augusztusban indította be taxiszolgáltatásának tesztüzemét, ingyenes utakat biztosítva korlátozott számú felhasználónak, akik mellett emberi sofőrök ügyeltek az önvezető Jaguar elektromos járművek biztonságos közlekedésére.

A Waymo társ-vezérigazgatója a cég hivatalos blogján számolt be róla, hogy a sűrűn lakott városban több száz ember vehette igénybe a szolgáltatást az elmúlt hat hónapban, a humán járművezetők nélküli műveletek pedig újabb nagy lépést jelentenének egy teljesen autonóm kereskedelmi szolgáltatás kiépítése felé vezető úton.

A bejegyzésben köszönetet mondott a tesztek résztvevőinak, és nagy bejelentéseket ígér a következő hónapokra, bár részletes ütemtervet egyelőre nem mutatott be.

A Reuters beszámolója ennek kapcsán felidézi, hogy a Waymo és riválisa, a General Motors többségi tulajdonában lévő Cruise március elején kapott engedélyt a kaliforniai hatóságoktól, hogy fuvardíjat számítson fel a taxik utasainak, egyelőre természetesen még a biztonsági sofőrök jelenléte mellett. A vezető nélküli kereskedelmi személyszállítási szolgáltatások beindításához újabb pecsétekre lesz szükség, de a Waymo egyelőre nem kommentálta, mi a helyzet ezekkel az engedélykérelmekkel.

Cash/fotó: Waymo