Harmadával kevesebb úthibát jelentettek

 

A téli hónapok után újra a felújításokra és burkolatjavításokra fókuszál a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közölte a társaság szerdán.

 

A mostani tél kevésbé volt csapadékos, viszont a gyakori éjszakai és reggeli fagyok miatt így is 122 ezer tonna sót és 9,8 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a cég által kezelt 32 ezer kilométeres közúthálózatra – írták.
Előbbi 13 százalékkal kevesebb, utóbbi viszont 35 százalékkal több a 2020-2021-es télhez képest. A látványosan megnövekedett oldatfelhasználást egyébként az átlagtól jóval nagyobb mennyiségű ónos eső indokolta – fűzték hozzá.

„Most újra a teljes körű felújítások kerülnek fókuszba, továbbá a cég 95 mérnökségének brigádjai is a burkolathibák megszüntetésére koncentrálnak” – fogalmaztak. A burkolathibákkal kapcsolatos kárbejelentések száma 2021 első két hónapjához képest idén január-februárban 33 százalékkal kevesebb volt – írták.
„Azért, hogy ez a jövőben se változzon, a napokban újra a teljes körű felújítások kerültek a középpontba. Tavaly évtizedes rekordot döntött a Magyar Közút, ugyanis közel 1280 kilométernyi, főleg mellékút felújítása indulhatott el, míg idén a rekordhoz képest is további 15 százalékkal több, mintegy 1500 kilométernyi úton kezdődhetnek el az átfogó beavatkozások 300 milliárd forintot meghaladó értékben” – ismertették.

A Magyar Közút útfoltozásra ebben az évben mintegy 90 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezi, csaknem 9 milliárd forint értékben.

„Ezen kívül alvállalkozóikon keresztül végzett lokális burkolatjavítási munkákra közel 3 milliárd forintot fordítanak majd” – jelezték.

A Magyar falu útfelújítási program keretében 2021-hez képest 5,5 milliárd forinttal többet, 16,5 milliárd forintot használhatnak fel az idén burkolatfelújtásra – olvasható a közleményben.

Forrás: Magyar Közút