Se alkatrész, se szakember nem jött

 

Egyetlen alkatrész sem érkezett a budapesti 3-as metró orosz szerelvényeihez az elmúlt hónapban, és a gyártó Metrowagonmash (MWM) szakemberei sem jöttek Budapestre Oroszországból – értesült a Népszava.

A háború ugyan a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint egyelőre nem befolyásolja a szerelvények karbantartását, a jelenlegi készlet azonban maximum néhány hónapra elegendő – tudta meg a Népszava, amely szerint akár a 3-as metró teljes szakaszának leállítása is bekövetkezhet.

A meglehetősen silány minőségben elkészült orosz járműveken 18 sorozathibát azonosítottak a 2020-as független szakértői jelentésben, és arra jutottak, hogy új szerelvényekhez képest az orosz járműveknek különösen nagy a karbantartási igényük.

Az orosz MWM vasúti és metrókocsik mellett – többek között – nagy sebességre képes lánctalpas alvázakat is készít harci járművekhez. Új fejlesztésüket, a speciális hajótestű kerekes alvázat tavaly mutatták be az Army2020 Nemzetközi Katonai-Technikai Fórumon.

„Egy háború közepén vélhetőleg nem a budapesti metróra gyártanak gömbtányérokat” – mondta el a lapnak Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke.

Cash/fotó: BKK