Az EU lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt

 

 Az Európai Unió tagállamai egységesen lezárják légterüket az orosz bejegyzésű vagy tulajdonú légitársaságok és repülőgépek előtt – jelentette be az Európai Bizottság elnöke vasárnap. Később az Aeroflot minden európai járatát felfüggesztette.

Ursula von der Leyen ezt a többi intézkedéssel együtt jelentette be, a tiltás nemcsak a menetrend szerinti és charter járatokat teljesítő gépekre, hanem a magángépekre is érvényes. Az erről szóló hivatalos értesítés még nem jelent meg, a közlés pedig nem tartalmazza, hogy mikortól él a tiltás.

Az uniós tagországok az elmúlt napokban sorra zárták le légterüket az orosz repülőgépek előtt, ezekre rendszerint hasonló lépés volt a válasz az orosz féltől, így várhatóan most is kölcsönös alapú tiltás lehet a reakció.

Vasárnap késő este az Aeroflot azt közölte, hogy határozatlan időre az összes európai járatát felfüggesztette.

Az uniós tiltás elrendelése előtt egyebek között az Air Baltic, a Finnair, a LOT Polish Airlines, az Air France-KLM és Austrian Airlines is beszüntette orosz járatait.

Vasárnap törölte oroszországi járatait a Wizz Air is, az Aeroflot szombati és vasárnap délelőtti Moszkva és Budapest közötti járatai is jelentős kerülővel közlekedtek, a vasárnap esti járatot pedig már törölte az orosz légitársaság – olvasható az airportál.hu hírei között.

Cash/fotó: Google