A miniszterelnök beszélt a négy árstopról és hatásairól

 

 Február 15-ig hatályos a 480 forintos üzemanyag hatósági ár, így nagy érdeklődés előzte meg a szombati miniszterelnöki évértékelőt, bízva abban elhangzik, mire lehet számítani a határidő lejártát követően. Orbán Viktor beszédében erre is kitért.

Az olaj hordónkénti ára még mindig napról-napra emelkedik, ami az üzemanyagárakra is kihat. Éppen ezért volt létszükséglet az üzemanyagok hatósági árának bevezetése. Eszerint a 95-ös oktánszámú benzin és gázolaj árát 2022. február 15-ig a kormány 480 forintban szabályozta.

A határidő közeledtével mindenki várta, milyen döntés születik, hiszen, ha nem hosszabbítják meg a határidőt, a piaci árért lehetne hozzájutni az üzemanyaghoz, ami kb. 500-520 forint lenne. Ez teljesen padlóra küldené nem csak a taxisokat, de az egész gazdaságot, nem is szólva az amúgy is rekord magasságú inflációról,

Orbán Viktor miniszterelnök szombat kora délutáni évértékelőjén bejelentette: három hónappal hosszabítanak, így május 15-ig megmarad a 95-ös benzinre és az „alap” dízelre vonatkozó 480 forint/literes maximum ár a kutakon.

A kormányfő a témával kapcsolatban beszélt a „négy stop politikájáról”, négy olyan árkorlátozásról, amely hozzájárult ahhoz, hogy az infláció ne haladja meg a 10 százalékot (a lakossági energiaárak hatósági ára – rezsistop, az üzemanyagárstop, az élelmiszerárstop és a lakossági jelzáloghitelek kamatainak korlátozása). Mint mondta, árstop nélkül jóval 500 forintos benzinár felett járnánk, vagyis az árstop ezen a területen is bevált – hangzott el az évértékelőn.

 Cash/fotó: Google