Oszlopcserével indul a jövő hét

 

Ütemterv szerint halad a Blaha Lujza tér átépítése, a téli időjárási körülmények miatt a szabadban végzett munkák – a szakági szabványoknak megfelelően – csökkentett kapacitással folytak. A felújítást tartósan kivitelezésre alkalmas időjárás esetén folytatják a téren, azaz akkor, ha nemcsak nappal, hanem éjszaka is kedvezőbb a hőmérséklet. A Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában február 14-ről 15-re, azaz hétfőről keddre virradó éjszaka cserélik ki a közvilágítási oszlopot, így a daruzás nem okoz jelentősebb fennakadást az arra közlekedőknek – tájékoztat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A Blaha Lujza tér felújítása a tervezési és kivitelezési szerződés szerinti ütemben halad, a héten kezdődnek a téren a további fatelepítés előkészületei. Megérkeztek a gyökércellák, amelyek célja, hogy segítsék a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljanak a térburkolatnak. Az így ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik.

A növénytelepítésnek megfelelő időjárásban folytatódik a téren a faültetés, majd a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése. Télen, amikor tartósan fagypont alatti a hőmérséklet, nem lehet burkolatot építeni és növényt telepíteni sem. A szabad ég alatt végzett munkákat akkor lehet folytatni, ha az időjárás-előrejelzés már az éjszakákra is enyhülést mutat, hiszen hiába van nappal jó idő, ha az éjszaka fagy, kárba vész az addigi munka.

Hétfő éjszaka oszlopot cserélnek a csomópontban

A Blaha Lujza tér megújulásának részeként az Erzsébet körúti középszigeten álló közvilágítási oszlopot február 15-én 0:00 és 4:00 között kicserélik azért, hogy a kivitelező a későbbiekben kialakíthassa ott a gyalogátkelőket. Az éjszakai oszlopkiváltást daruval lehet elvégezni, annak feltétele a villamos-felsővezeték feszültségmentesítése, ezért a munkát a villamos üzemszünetének időpontjához igazították.

Az előre tervezett, rendszeres pályakarbantartás miatt az oszlopcsere idején a szokott módon pótlóbusz jár a 6-os villamos helyett. A Margit híd irányába tartó 6-os villamospótló, valamint a 923-as éjszakai autóbuszok Blaha Lujza tér M megállóhelyét a daruzás miatt áthelyezik a Rákóczi út kereszteződése elé, a taxiállomás helyére.

Az autóval közlekedők a Margit híd felé a Rákóczi úti kereszteződéstől a Dohány utcai kereszteződésig a villamospályán haladhatnak, hogy kikerüljék a darut. A forgalom zavartalanságát jelzőőrök biztosítják, a BKK kéri az arra közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek a terelőtáblákra is.

Tavasszal kezdődik a Somogyi Béla utca felújítása

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca tavasszal kezdődő korszerűsítése várhatóan az év végére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont zavartalanul üzemel. A megközelítést a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, autóval a Somogyi Béla utcából nyíló parkolóházból is elérhető az Europeum. A tér felújításával egy időben, a saját beruházásában megújul a Corvin áruház is, amelyet már felállványoztak.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.

Élhetőbbé tesszük Budapestet: így újul meg a Blaha Lujza tér:

  • A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.
  • A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül három nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.
  • A megmentésre alkalmas fák mellett 80 darab fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.
  • Két új MOL Bubi gyűjtőállomást létesítenek, és számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.
  • Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis burkolati jelekkel biztosítják.
  • Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.
  • Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.
  • A kereszteződésben három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.
  • Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

Cash/fotó: BKK