Módosult szabályok!

Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb három évig szüneteltetheti (eddig két év volt a maximum).

Ha a vállalkozó a szünetelés kezdő napja után 3 éven belül nem jelenti be a tevékenység folytatását vagy megszüntetését, akkor a NAV a 3 év elteltét követő nappal törli az egyéni vállalkozók nyilvántartásából.

A szünetelés bejelentése után, annak tartama alatt az egyéni vállalkozó

  • egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet,
  • egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet,
  • új kötelezettséget nem vállalhat.

A tevékenység szüneteltetés utáni folytatásának kezdő napja a bejelentést követő nap, ha például az egyéni vállalkozó április 1-től folytatni kívánja a tevékenységét, akkor azt március 31-én kell bejelentenie.

A tevékenység nem folytatható a szünetelés kezdetét követő 1 hónapon belül, mert a szünetelés minimális időtartama 1 hónap. Egy hónapon belül a folytatáshoz szükséges bejelentést sem lehet megtenni. Példa: az egyéni vállalkozó március 1-jétől szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenységének folytatását legkorábban április 1-jén jelentheti be, a tevékenység ekkor április 2-től folytatható.

A szüneteltetés bejelentésének módja is változott. Eddig a szüneteltetés kezdete e bejelentést követő nap volt. Ez most úgy módosult, hogy a tevékenység legkorábban a bejelentést követő naptól szünetelhet.

Tehát előre dátumozni már lehet.

Vissza azonban nem: a szünetelés kezdőnapja nem lehet korábbi a bejelentést követő napnál, és a bejelentés után nem módosítható.

-oli-