A kormány legfrissebb döntése mentesíti a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítését a követelésfoglalás alól. A végrehajtók azonban ettől még rátehetik a kezüket a pénzre, vagy annak egy részére.

Ha végrehajtható követelés van az adóssal szemben, akkor a végrehajtó elkezdi felkutatni az adós vagyontárgyait, amelyekből a jogszabályban meghatározott sorrendben és korlátokkal megpróbálja végrehajtani az adóssal szembeni követeléseket. A gépjármű és az ingatlan végrehajtásnak jogszabályi korlátai vannak, így azokból nehezebb a végrehajtás.

Bár furcsán hangzik, de az állammal szemben fennálló követelés – vagyis az, hogy az adós adó-visszatérítést fog kapni – szintén vagyontárgynak minősül.

Elvileg emiatt a végrehajtó jogszerűen adhatna ki egy felhívást a magyar államnak, hogy az adó-visszatérítést jelentő követelést ne az adósnak, hanem közvetlenül neki, a végrehajtónak utalja át.

Ezt a lehetőséget a kormány – A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítés-előlegének követelésfoglalás alóli mentesítéséről szóló 17/2022. (I. 24.) kormányrendelettel – megakadályozta.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy erre az összegre a végrehajtók egyáltalán nem számíthatnának. Amint az összeg megérkezett a bankszámlára, az ott lévő pénzre vonatkozó szabályok alapján lehet belőle végrehajtani. Akinek tehát inkasszó van például a bankszámláján, az rögtön el is fog esni ettől az összegtől, vagy annak egy részétől.

-oli-