A zöld rendszám sem kivétel

 

Pécsen kizárólag a tisztán elektromos járművek parkolhatnak ingyen, amelyhez előzetesen regisztrálni kell majd. A rendelet a veszélyhelyzet megszűnését követő napon lép hatályba – hívja fel a figyelmet a villanyautosok.hu  a figyelmet.

A Mecsek fővárosa Pécs az első olyan magyar település, ahol a tölthető hibridektől megvonják a zöld rendszámos ingyenes parkolás lehetőségét. Ez akkor még csak tervezet volt, azonban Pécs város 43/2021. önkormányzati rendelete már tartalmazza a változást. A rendelet hatályba lépésétől (amely nem egy konkrét dátum, hanem a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében hozott kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnése), a tisztán elektromos autókkal is csak akkor parkolhatunk majd ingyenesen a város fizető övezeteiben, ha előzetesen regisztrálunk.

A regisztráció bonyolítja a parkolási kedvezmény igénybe vételét, különösen az olyan elektromos autó tulajdonosok számára, akik nem pécsi lakosok, hanem például idegenforgalmi okból érkeznek a városba.

Ugyanakkor nem egyedi eset, hogy egy város a szintén zöld rendszámmal ellátott tölthető hibrid járműveket nem szeretné kedvezményben részesíteni.

Szombathely közgyűlésében is felmerült a kérdés, amikor az idén január 1-től bevezetett részleges ingyenes parkolásról döntöttek – olvasható a portál hírei között.

Cash/fotó: Facebook