Kedvező változások

Az eddigi évekhez képest sokkal nagyobb mértékű és átfogó változások történtek az adózás terén, ráadásul úgy, hogy jelentős részük kedvező az egyéni vállalkozók számára.

Előrebocsátom, hogy e változások közül kizárólag az alanyi ÁFA mentes egyéni vállalkozókra és egyes magánszemélyekre vonatkozó részeket elemezzük, a módosítások köre valójában ennél sokrétűbb.

2022. január 1-jétől havi bruttó 200 ezer forintra nő a minimálbér és 260 ezer forintra a garantált bérminimum. (taxis vállalkozókra a minimálbér a mérvadó)

Egyéni vállalkozóként a társadalombiztosítási járulék alapja legalább a minimálbér. Százaléka és számítási módja nem változott, összege a minimálbér változása miatt emelkedik

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. január 1-jétől 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

A gyermeket nevelő családok személyijövedelemadó-visszatérítésre jogosultak 2022-ben a 2021. adóévre befizetett személyi jövedelemadójuk mértékéig. Az adó-visszatérítés a családi kedvezményre jogosultaknak (házastárs, bejegyzett élettárs, szülőtárs) és a gyermeket váró szülőknek jár, ha a magzat életkora elérte 2021. december 31-ig a 91. napot.

A visszatérítés a kisadózókra is vonatkozik a befizetett KATA 25 százalékos mértékben.

2022. január 1-től meghatározott jövedelemtípusokra a 25 év alattiak szja-kedvezményre jogosultak.

A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, és valamennyi ellátásra jogosult. Az ellátások számításának alapja növekszik: az 50 ezer forintos kata fizetése esetén havi 102 ezer forint-ról 108 ezer forintra, a magasabb összegű tételes adó (75 ezer forintos kata) fizetése esetén 170 ezer forintról, 179 ezer forintra növekszik.

2022. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az átalányadózás szabályai, mivel az átalányadózó egyéni vállalkozók jövedelme adómentes lesz az éves minimálbér összegének feléig, azaz 2022-ben 1 millió 200 ezer forintig. (taxis vállalkozó ezt a jövedelmet 6 millió forint árbevételnél éri el)

A kisvállalkozók számára az iparűzési adó (hipa) mértéke a 2022. adóévben továbbra is legfeljebb 1 százalék lehet, ahogy 2021-ben is. Fennmarad ugyanakkor az a korlátozás, hogy az önkormányzatok nem emelhetik az adókat, és nem vethetnek ki újakat.

A fennálló veszélyhelyzettel kapcsolatban fizetési kedvezményekre vonatkozó kérelem terjeszthető elő egyelőre 2022. június 30-ig. Ennek keretében természetes személynek az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb 5 millió forint összegű adóra, egy alkalommal, legfeljebb 6 havi pótlékmentes fizetési halasztás vagy legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetés engedélyezhető. Eddig ez a határ 1 millió forint volt.

-oli-