A vizsgálat hatékonyabb, gyorsabb

Napjainkban a NAV sokkal kevesebb ellenőrzést folytat le, azok során mégis nagyobb adóhiányt tár fel.

Talán a taxis vállalkozók is tapasztalják, hogy ma már nem jellemző az az évekkel ezelőtti gyakorlat, amikor pénztárkönyvvel, bizonylatokkal teli dobozokkal be kellett menni az adóhivatalba, ahol egy több évet átfogó részletes vizsgálat zajlott. Itt, aki akart, az talált hibát. Ebben az időszakban volt jellemző, hogy sok taxis autóját „kirabolták”, történetesen éppen akkor, amikor a könyvelőhöz ment, csomagtartójában az összes számlájával, bizonylatával. A hivatal persze ezt nem nagyon hitte…

Ma a módszerek alapjaiban változtak. Míg a legutóbbi 5 évben az ellenőrzések száma kevesebb mint a negyedére esett vissza, addig az egy ellenőrzés során feltárt adóhiány közel a duplájára emelkedett. A NAV sokkal hatékonyabban választja ki az adózókat, és egyre inkább olyanokat ellenőriznek, ahol okkal merült fel valamely gyanú. Ez jó hír a tisztességes adózóknak, hiszen egyre kevesebb felesleges adminisztrációval szembesülnek.

Na de mi ennek a hatékonyságnak az oka? Egyrészt az online pénztárgép, online számla és hasonló adatszolgáltatási kötelezettségeknek köszönhetően hatalmas adatmennyiség áll a NAV rendelkezésére, ráadásul egyre inkább valós időben. Megfelelő informatikai háttérrel és kockázatelemzési eszközökkel ezekből sokkal pontosabb kép nyerhető ki az adózói magatartásról már azelőtt, hogy ténylegesen ellenőrzésre kerül sor. Változatlanul az áfa területét érinti az ellenőrzések többsége, ez megnyugtató lehet az alanyi áfa mentes taxis vállalkozóknak.

Másrészt egyre inkább eltolódott az ellenőrzések aránya a jogkövetési vizsgálatok felé, amelyek során a hivatal felhívja a figyelmet a hiányosságokra, az adózók pedig önként, bírság és más jogkövetkezmény nélkül javíthatják az esetleges bevallási problémákat.

Amennyiben azonban mégis bírság kiszabására kerül sor, az esetleges fellebbezés előtt érdemes figyelembe venni, hogy a hatóság ezekben az esetekben már legtöbbször „biztosra megy”. A fellebbezési jogról való lemondással viszont felezhető a kiszabott adóbírság, ezzel anyagilag is érdekeltté téve a vállalkozást a hosszadalmas procedúra elkerülésére.

-oli-