Levonultak a kivitelezők

 

Befejeződött a zuglói Csömöri utat és az újpalotai Drégelyvár utcát összekötő felüljáró felújítása, a műszaki átadás-átvételi eljárás december 16-án, csütörtökön lezárult. A MÁV-vágányok feletti közúti hidat október 27-e óta használhatják újra az autóval közlekedők, a most befejeződött munkák miatt a forgalom korlátozására már nem volt szükség – írja a beruházó tájékoztatójában.

A Csömöri út – Drégelyvár utcai felüljáró régóta esedékes felújítása 2020 áprilisában kezdődött, a munkát azonban jelentősen hátráltatta, hogy kiderült, a vasbeton szerkezetek állapota nem tette lehetővé a tervekben szereplő javítások elvégzését, sőt még a hídgerendák alátámasztása sem volt mindenhol biztosítva.

A nehézségek ellenére az átjárót a tervezettnél korábban, október 27-én ismét használatba vehették az autóval közlekedők. Ekkor már csak az alépítmények környezetének befejező munkái voltak hátra, amelyek nem érintették a felüljáró forgalmát.

Az idén tavasszal újraindult korszerűsítés során elkészült az alépítmények megerősítése, a károsodott betonszerkezetek helyreállítása, a pályalemez és a szegély szigetelése, a burkolati rendszer és a dilatációs szerkezetek cseréje, a vízelvezető rendszer javítása, valamint a zuglói hídfőnél lévő rézsűkúp kőburkolata.

A jelenlegi felújítás megvalósításával további 15 évre biztosítható a híd biztonságos használata.

A Csömöri úti felüljáró felújításának jelentősebb mérföldkövei:

  • 2020. április:a kivitelező a tervezettnél rosszabb állapotot tapasztalt a hídfőknél és a pilléreknél a külső betonréteg eltávolításakor. Soron kívül bevezették a felújítás során egyébként is tervezett félpályás forgalmi rendet, a közösségi közlekedés fenntartása zavartalan volt.
  • 2020. július:a szerkezet tényleges állapotának meghatározására bevont szakértő, a BME Építészmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszéke ismertette a vizsgálatának eredményét.
  • 2020. augusztus:elkészült a híd valós állapotához igazodó felújításra vonatkozó műszaki javaslat.
  • 2020. szeptember és november:városvezetőségi döntés született a felújítás folytatásáról a BKK és az üzemeltető Budapest Közút Zrt. által előkészített új műszaki tartalom szerint, valamint az ehhez szükséges többletforrás biztosításáról.
  • 2020. december:aláírták az új műszaki tartalomhoz igazodó vállalkozási szerződés 1. számú módosítását.
  • 2021. március:a tavaszi építési időszak kezdetével újraindult a helyszíni munkavégzés.
  • 2021. május:a kivitelező beépítette az acélszerkezetű támaszokat, és folyamatosan helyreállította a sérült betonszerkezetek felületeit.
  • 2021. július:elkészült az új aszfaltpálya az addig lezárt hídfélen, ezért a forgalmat átterelték a híd felújított oldalára.
  • 2021. október 20. és 21.:két éjszaka teljes szélességében lezárták a felüljárót, hogy teszteljék a teherbírását.
  • 2021. október 27.:a nehezítő körülmények ellenére a december 3-i határidő előtt átadták a forgalomnak a felüljárót.
  • 2021. december 16.:sikeresen lezárult a december 2-án kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárás.

Cash/fotó: BKK