Naponta 2-3 rosszullét a járatokon

 

A fővárosban a közösségi közlekedés használata során napi 2-3 esetben fordul elő, hogy orvosi segítségre szorulnak a BKK ügyfelei. Egy veszélyhelyzetben nagyon sok múlhat azon, hogy az utasok szakszerűen tudják ellátni a bajba jutott társukat. A BKK és az Országos Mentőszolgálat legújabb közös videójában azt mutatják be, hogy mit kell tenni, ha valaki úgy sérül meg például baleset során egy járaton, hogy erősen vérezni kezd – írja közleményében a társaság.

November elején indította közös edukációs kampányát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Az együttműködés célja, hogy a közösségi közlekedés járatain utazva a BKK ügyfelei felismerjék, ha egy utastársuk rosszul van, és ne féljenek segíteni rajta. Annak érdekében, hogy az utasok a veszélyhelyzetben a lehető legszakszerűbben járjanak el, a BKK a segélynyújtás fázisait ábrázoló plakátokat helyezett ki járatain, illetve a megállókban.

A Társaság az OMSZ-szel közösen hasonló céllal indított egy videósorozatot is, amelyben az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál szemlélteti, hogy mihez kezdjen az utas, ha valaki rosszul lesz mellette, vagy hogyan használja a defibrilátorkészüléket vészhelyzet esetén. A legújabb videóban az erős vérzés esetén szükséges teendőket mutatta be a szóvivő.

Az OMSZ és a BKK javasolja az Életmentő és a SzívCity alkalmazások letöltését, hiszen ezek használata megkönnyíti és felgyorsítja az életmentés folyamatát.

 

A két fél egymás munkájának segítése és az utasok biztonsága érdekében kötött stratégiai partnerséget. Első lépésként a BKK év elején bevezette, hogy a járművek kijelzőin megjelenhessen a Mentőre vár felirat, ezáltal segítve a mentők munkáját. Ezt követően októberben összesen 1600 darab 2022. év végéig érvényes éves MOL Bubi bérletet kaptak a Közép-Magyarország régióban dolgozó Covid-hős mentősök a közlekedésszervezőtől. Novemberben a két társaság közös edukációs kampányt indított azzal a céllal, hogy a szakemberek munkája mellett a BKK járatain utazók is magabiztos cselekedjenek, ha a körülmények azt megkívánják.

Cash/fotó: BKK