Közeleg a határidő!

A vonatkozó jogszabály alapján a NAV december 31-i fordulóponttal vizsgálja a katások tartozását. Amennyiben az adószámla összesített értéke 100 ezer forint, vagy több tartozást mutat, a hatóság a kata jogosultságot visszavonja. Erről határozatban értesíti az adózót, felhívva a figyelmet arra, hogy még ezen értesítést követően is van lehetőség a hátralék kiegyenlítésére.

Nem érdemes azonban megvárni ezt a felszólítást, célszerű a tartozás rendezése még a december 31-i fordulópont előtt. Erre két lehetőség is kínálkozik:

  • Az első természetesen az, hogy rendezzük adósságunkat. Legjobb teljesen, de legalább addig a mértékig, hogy a hátralék 100 ezer forint alá kerüljön.
  • A NAV-tól kérhető ún. automatikus részletfizetési kedvezmény. Itt indoklás nem szükséges, egyetlen feltételnek kell megfelelni, mégpedig annak, hogy az adószámla végösszege szerinti hátralék kevesebb legyen mint egymillió forint

Az automatikus részletfizetési kérelmet az Általános Nyomtatványkitöltő alkalmazás használatával a FAM01-es nyomtatványon kell benyújtani. A részletek száma maximum 12 lehet, tehát a tartozást legfeljebb egy éven belül kell kiegyenlíteni. A kérelem beadásával nem érdemes késlekedni, mert tapasztalatok szerint akár 30 nap is eltelik, mire a kedvezmény az adószámlán megjelenik. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a teljes tartozást „lemínuszolják”, és csak az esedékes részlet szerepel az adószámlán. Ennek kiegyenlítése után az egyenleg nulla, egészen a következő havi határidőig.

Többször hangsúlyoztam az adószámla összesített értékét. Ez annyit jelent, hogy nem csak a katában, hanem egyéb adónemeken, sőt még az illetékeken lévő tartozás is számít (a helyi adók – súlyadó, iparűzési adó – nem számítanak bele). Előfordult az elmúlt években, hogy kollégánk, bár katáját rendszeresen fizette, egy ingatlan után kivetett illetékét nem rendezte a megadott dátumig, így kata jogosultságát elveszítette.

Az adószámla az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózóknak (az egyéni vállalkozó ilyen), naprakészen megtekinthető az ügyfélkapu „ebev szolgáltatások” oldalán. Aki nem boldogul vele, kérje könyvelője segítségét.

Ha a hátralék kiegyenlítése nem történik meg, a felszólítás után se, az adóhatóság a vállalkozó kata jogosultságát megszünteti. Ilyenkor a taxisok számára lehető leghátrányosabb adózási formába, a tételes adózásba kerül a vállalkozó. Előfordulhat ugyan átalányadózás lehetősége is, de ennek részletei már meghaladják e cikk kereteit.

-oli-