Csapataink erejüket megfeszítve küzdenek

 

A BKK nemcsak a közösségi közlekedés szervezésén, hanem Budapest közterei, szimbólumai és útszakaszai felújításán is dolgozik. Ennek a munkának köszönhető, hogy napról napra a szemünk előtt fiatalodik meg a Lánchíd, és újra könnyebbé vált a közlekedés Újpalota és Zugló között a Csömöri úti felüljáró felújításával. Idén októberben több, a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) is érintő projektben történt előrelépés.

A Lánchíd felújítása ütemezetten, a tervek szerint halad. Rögtön a hónap elején elvégezték a szükséges javításokat a Lánchíd bennmaradó acélszerkezetén. A kereszttartókból összesen százöt darabot vizsgáltak meg a szakemberek, amelyek alapos javítását a helyszínen végezték el. A híd különböző elemei jelentősen elrozsdásodtak az évek során, ám nemcsak az elrozsdásodással, hanem a deformálódásokkal is meg kell küzdeni a felújítás során. Az elsődleges javítások elvégzése után folyamatosan kerülnek a helyükre az úgynevezett ortotróp acéltáblák is, amelyek az elöregedett vaselemeket váltják.

Folytatódtak az 50-es villamos felújítási munkái októberben is – ezúttal a kispesti szakaszon. A projekt során Dél-Pest meghatározó kötöttpályás vonalát korszerűsítik, egyúttal előkészítik a CAF-villamosok érkezésére. A felújításkor négy megállóhelyen hét peront építenek át és akadálymentesítenek. Ezek olyan fejlesztések és munkák, amelyek nélkülözhetetlenek a korszerűbb járművek forgalomba állításához. A CAF-villamosokra a BKK ügyfelei az átépített peronokról egy szintben léphetnek be, így jelentősen könnyebb lesz a mozgássérült emberek, vagy éppen a babakocsival közlekedők utazása.

Újabb szakaszához ért a Blaha Lujza tér felújítása. A befejező munkákat az éjszakai órákban végezték el a szakemberek a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában, hogy minél kevésbé hátráltassák a forgalmat. Eközben a Blaha Lujza téren tovább folytatódik az építkezés: többek között térfigyelő kamerákat is felszerelnek a téren, hogy így növeljék az arra közlekedők biztonságérzetét.

 

Az állandó és megbízható trolibuszkapcsolat létrehozása érdekében folytatódott a munka a Baross utca-Szabó Ervin tér-Üllői útszakaszon. A trolibusz-felsővezetékhálózat fejlesztése megfelelően halad a VIII. kerületben. A munkáknak köszönhetően a trolibuszok egészen a Kálvin térig közlekedhetnek majd felsővezetékes üzemmódban, gazdaságosabban.

 

Befejeződött a zuglói Csömöri utat és az újpalotai Drégelyvár utcát összekötő felüljáró felújítása. Ennek köszönhetően visszaállt a kapcsolat a két szomszédos kerület között, sokkal korszerűbb és biztonságosabb átjárót használhatnak az arra közlekedők, és csökken a környező utcák forgalomterhelése. A hidat a tervezettnél hamarabb, december helyett már októberben – ünnepélyes keretek között – adták át a közúti forgalomnak. Az átadást a felüljáró próbaterhelése előzte meg, amely során a szakemberek a híd szerkezetét vizsgálták – olvasható a közlekedésszervező társaság honlapján.

Cash/fotó: BKK