– Mennyiben érinthet ez minket, taxisokat? – kérdezheted. – Hiszen egyéni vállalkozóként mi magunk vagyunk a főnök és a beosztott egyszemélyben. A kérdés inkább az alkalmazottakra és az őket foglalkoztató munkaadókra releváns.

Először is nézzük, milyen sajátosságai vannak a taxis munkakörnek. Egyrészt naponta újabb és újabb emberekkel találkozik a taxigépkocsi vezetője munkája során. Oltottakkal és oltatlanokkal egyaránt. Másrészt mindez egy aránylag szűk térben, a személygépkocsi utasterében történik. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy taxis alkalmazottnak lenni nem egy „nyugdíjas állás”. Alkalmazottak jönnek, mennek, sokszor a munkaviszony csak egy-két hétig, vagy hónapig tart. Ebben a helyzetben óriási hiba és felelőtlenség lenne a munkaadók részéről kötelező jelleggel ilyen nagy horderejű egészségügyi beavatkozást előírni az alkalmazottaiknak. Nem véletlen, hogy még a nagy cégek is kivárnak ezzel az intézkedéssel. Mindazonáltal kötelességünk megismertetni az érintettekkel a rendelet előírásait.

Megszületett annak jogszabályi lehetősége, hogy a munkáltatók megköveteljék a védőoltás felvételét a munkavállalóktól. A Magyar Közlönyben megjelentek a vonatkozó kormányrendeletek, melyeket az alábbiakban mutatunk be.

A munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló, 2021. november 1. napjával hatályba lépő 598/2021. kormányrendelet 2. §-a alapján

a munkáltató – az egészség megóvása érdekében, a munkahely és a munkakör sajátosságaira is figyelemmel – a védőoltás felvételét írhatja elő azon foglalkoztatott esetében, aki a rendelet hatálybalépése előtt a védőoltást nem vette fel, kivéve, ha a munkavállaló a kormányrendelet alapján – egészségügyi okokból – mentesül a kötelezettség alól.

A munkáltató az intézkedésében köteles meghatározni a védőoltás felvételének határidejét, ami legalább 45 nap kell, hogy legyen.

A munkáltató írásban köteles tájékoztatni a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről.

A védőoltás felvételét, illetve a mentesülést a munkavállaló okirati (védettségi igazolás, orvosi igazolás) úton köteles bizonyítani.

Mindazon munkavállalók, akik az előírt oltási kötelezettségnek nem tesznek eleget, legfeljebb 12 havi fizetés nélküli szabadságra küldhetőek, ezt követően munkaviszonyuk azonnali hatállyal megszüntethető. A munkaviszony megszüntetése esetén a munkavállaló elveszíti a végkielégítésre való jogosultságát.

-oli-