Terv szerint halad a rakpart átépítése

 

Átépítették a pesti alsó rakparton a Markó utcai felhajtó támfalát, ennek köszönhetően szélesebb lesz az új gyalogos sétány, miközben az örökségvédelem alatt álló lépcsős partfal megmarad – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).  

A pesti alsó rakpart gyalogosbarát megújításának látványos szakasza volt, hogy elmozdították a Markó utcai rámpát és a megtámasztását szolgáló támfalat. A jelentős munkára azért volt szükség, hogy biztosítsák az új gyalogos sétány, valamint a közút megfelelő szélességét, miközben a lépcsős partfal érintetlen marad.

A támfalat kicsivel több, mint két méterrel helyezték beljebb, a város irányába. A munkák nagy körültekintést igényeltek: az átépítéskor folyamatosan biztosítani kellett a támfal alatt húzódó, nagyméretű vízvezeték biztonságát. A kivitelező közben arra is figyelt, hogy a támfal műemléki védelem alatt álló mészkövei ne sérüljenek, és faragás vagy csere nélkül, az eredetivel megegyező helyükre kerülhessenek. Így a tervezett támfal a burkolás után ugyanúgy néz majd ki, mint a korábbi.

A felhajtó végénél egy öt méter széles, egyenes lépcsőn lehetett a Markó utca irányából gyalog megközelíteni az alsó rakpartot. A lépcső állapota jelentősen leromlott, ezért a támfal átépítésével egy időben felújítják.

A rámpa sarkában 2005-ben helyezték el Bibó István politikus, az 56-os forradalom kiemelkedő alakjának mellszobrát. Az átépítés idejére a mellszobrot elszállították, és az építkezés befejezésekor visszakerül az eredeti helyére.

A múlt században kialakított rakpartszakaszt miniszteri rendelettel műemléknek nyilvánították, a Duna-part látképe pedig 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A látkép nem sérül a munkák során, sőt az új járdának köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd a dunai panorámában az odalátogatók.

A pesti alsó rakpart júniusban indult felújítása ütemezetten halad, a munkával tervezetten decemberre készülnek el. A beruházás során legutóbb új szűrőrendszert alakítottak ki, amely lehetővé teszi, hogy a felszíni csapadékvíz megtisztítva kerüljön a Dunába.

Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, emellett zöldebbé válik a partszakasz, a frissített terveknek köszönhetően talajkapcsolatos fákat is ültetnek a beruházás során – olvasható a tájékoztatóban.

Cash/fotó: BKK