Múlt és jelen a Vártól a Hősök teréig

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság fennállásának 140. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású rendőrségi gépjármű-felvonulást a fővárosi rendőrség – írja a police.hu.

MTI/Illyés Tibor

A Budapesti Rendőr-főkapitányság múltja és jelene találkozott 2021. szeptember 20-án a Széll Kálmán téren. Mint ahogyan mi is beszámoltunk róla: a budapesti rendőrség közel másfél évszázados működésének éveit hajdani rendőrök korhű ruháiba öltözve elevenítették fel, akik egy nosztalgiavillamossal érkeztek az esemény helyszínére. A rendezvényen megjelentek a napjainkban rendszeresített felszerelést és egyenruhát viselő rendőrök is, akik már egy új villamossal utaztak a térre.

MTI/Illyés Tibor

A villámcsődületen szórólapokat is kiosztottak, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy 2021. szeptember 26-án 11 és 13 óra között régi rendőrautók kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Sándor palotánál, a Szent György téren, valamint 13 órától nagyszabású autós felvonulás indul a Szent György utca – Palota út – Dózsa György tér – Krisztina körút – Erzsébet híd – Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca – Astoria – Károly körút – Andrássy út és Hősök tere útvonalon.​

Amit ígértek betartották: félszáz rendőrségi gépjárművet állítottak ki, amit az érdeklődők megcsodálhattak. Ezek között volt járőrautó éppúgy, mint csapatszállító jármű vagy éppen korabeli vízágyú.

A legidősebb autó egy Moszkvics volt, amely már 62 éve viseli magán a rendőrség kék-fehér színeit, igaz időnként azért ezt is újra kellett színezni.

A Várbeli kiállítás mellett a felvonulásnak is többen a csodájára jártak, de a Hősök terén is érdeklődők sokasága várta a korhű járműveket és mai üzemeltetőiket.

 

k.z.t./fotó: police.hu