Elsősorban a nyugdíj melletti katás taxisok választják egyre inkább az átalányadózást. Megvan ennek az indoka, hiszen ők ma már nem fizetnek járulékokat, csak személyi jövedelemadót. Az átalányadózásban a bevételük 25%-a számít jövedelemnek (ez 2022-től a még kedvezőbb 20%-ra változik), és ennek a jövedelemnek a 15%-át fizetik személyi jövedelemadóként. De vajon megéri? Hiszen a nyugdíjas kata is csak havi 25 ezer forint!

 

Na akkor számoljunk egy kicsit. Vegyük a havi bevételt 500 ezer forintnak. Nem kevés ám ez egy nyugdíj melletti taxis vállalkozónak! Az 500 ezer forint 25 százaléka számít az ő jövedelmének. Vagyis 125 ezer forint. Ez után az összeg után fizeti a személyi jövedelemadót, ami 15%, tehát 18.750 forintot. Azért ez mégsem 25 ezer! És amennyiben ennél kevesebb bevételt érne el – ami valljuk be elég valószínű – akkor a fizetendő adó is csökken. A katánál ez nincs így!

Na de mi van akkor, ha nyugdíjas kollégánk egy munkagép? Vannak ám ilyen életerős, egészséges társaink! Őnekik milyen bevételnél éri meg áttérni átalányadóra? Némi rövid számolás után kiderül, hogy a határ, vagyis az a bevétel, amely mindkét esetben 25.000 forint fizetendőt eredményez, havi 666.667 forintnál jelentkezik. Aki rendszeresen ennél több bevételt realizál, az maradjon katás. A fizetendője ugyanis nem növekszik a bevétellel párhuzamosan. De fordítva is igaz! Ha a bevétele vészesen lecsökken, akkor is 25 ezer forint katát kellene fizetnie. Összefoglalva: havi 666.667 forint átlagos havi bevétel alatt érdemes a nyugdíjas katásoknak az átalányadózást választaniuk!

Az egyéni vállalkozó a T101E nyomtatványon jelenti be az áttérést. A kata alól kijelentkezés mezőben található egy plusz nyilatkozat arra, hogy átalányadózóként folytatja tovább a tevékenységét. Fontos még, hogy ezt az adózási módot akkor választhatja, ha több mint négy év eltelt, mióta legutóbb átalányadózó volt. Ettől kezdve más adminisztrációs teendője nincs. Amennyiben az áttérés év közben történt, akkor majd két adóbevallást kell beadnia, egy katást és egy Szja-t.

Ugyan ritkábban de előfordul, hogy főállású katás vállalkozó tér át átalányadózásra. Ennek több oka lehet, az adókedvezmények igénybevételének lehetősége csak egy ezek közül (katás semmilyen adókedvezményt nem kaphat). Főállásúként a már említett T101E bejelentőlapon kívül be újra kell jelentkeznie biztosítottként. A katában ez automatikusan érvényesült, a váltást azonban be kell jelenteni (hogy miért nem lehet ez is automatikus, az meghaladja az én értelmem határát…). A bejelentkezésre a T1041E nyomtatvány szolgál, ennek hiányában havi 8.000 Ft egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot számolnak fel.

A bejelentés után minden hónapban járulékbevallást kell beadni, erre az 58-as nyomtatvány (idén a 2158-as) szolgál.  Ezen a nyomtatványon Szja kötelezettség nem szerepel, de év közben negyedévente (negyedévet követő hó 12-ig) a jövedelem után adóelőleget kell fizetni.
Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet és annak adóját a tárgyévi szja-bevallásban kell majd szerepeltetni, melyet az adóévet követően május 20-ig kell benyújtani.

Az Szja-val kapcsolatos fenti előírások a nyugdíj melletti vállalkozókra is vonatkoznak (adóelőleg, bevallás).

-oli-