Időnyerő és környezetkímélő

 

A folyamatosan emelkedő benzinárak megnehezítik az autóval közlekedők életét, és jelentős anyagi terhet rónak rájuk. A BKK legújabb kampányán túl több érv is a közösségi közlekedés mellett szól. A jegy- és bérletárak 2013 óta nem változtak, ráadásul a 14 éven aluliak utazása ingyenessé vált a közösségi közlekedés eszközein. A BKK járatainak használatával nem csak pénzt, de időt is spórolhatnak az ügyfelek. Azoknak a legfontosabb mérlegelni ezeket a szempontokat, akik naponta utaznak a fővárosban.

A múlt héten ismét drágult a benzin átlagára, amely 459 forintra nőtt. A gázolajé viszont most nem változott, 450 forint körül tankolható literenként átlagosan. Azonban nem csupán drágább, hanem sok esetben időigényesebb is autóval közlekedni a fővárosban. Érdemes tehát mérlegelni az autó helyett a közösségi közlekedés használatát, erre ösztönöz a BKK „Váltson közösségi közlekedésre” elnevezésű kampánya.

MTI/Máthé Zoltán

Akár 45 percet is nyerhetnek utazásuk során azok, akik a fővárosi közösségi közlekedést választják az autó helyett. A kötöttpályás közlekedésnek és a több helyen kialakított buszsávoknak köszönhetően nem kell az egyre fokozódó autós forgalomban vesztegelnie annak, aki a BKK járatain utazik. Emellett pedig jóval kedvezőbb buszon, vagy villamoson utazni, hiszen a bérlet- és jegyárak 8 éve nem változtak, ellenben az üzemanyagárakkal, amelyek a múlt hét szerdai és pénteki emelkedésükkel soha nem látott történelmi csúcsot döntöttek meg. Budapesten a parkolásnak is díja van, ami plusz kiadást jelent az autóval közlekedőknek, nem beszélve arról, hogy bizonyos esetekben akár 10-15 perccel nőhet az utazási idő egy parkolóhely keresésével.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján 2021. szeptember 2-tól a 14 éven aluliak  diákigazolvánnyal ingyenesen utazhatnak a BKK járatain. Ez még egy érv a közösségi közlekedés használata mellett, amely a szülőket is ösztönözheti arra, hogy az autóról a BKK szolgáltatásaira váltsanak, és így kísérjék el gyermeküket az iskolába. A BKK járatain erre biztonságos körülmények között és az autónál jóval kedvezőbb áron van lehetőségük.

A Budapesti Közlekedési Központ azt javasolja, hogy aki csak teheti, vegye igénybe a közösségi közlekedést. Ezzel a döntéssel nem csak a kiadásokat lehet enyhíteni, hanem a főváros szén-dioxid terhelése, a forgalmi torlódások száma is csökkenhet, ami zöldebb és élhetőbb környezetet biztosít az itt élők számára.

Cash/fotó: BKK