Aki vállalkozóként dolgozik, annak saját felelőssége, hogy adóit és járulékait pontosan fizesse. Az egészségügyi ellátások és a majdani nyugdíj mind annak függvénye, hogy az esedékes járulékok (katásoknál maga a kata adó) időben és maradéktalanul beérkezzenek a megfelelő számlákra. Az alkalmazott után azonban a munkaadó fizeti a járulékokat. Ha fizeti…

 

Az adóhatóság időről-időre közzéteszi a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók listáját. A legfrissebb ilyen listában négy olyan vállalkozást is találtam, ahol a cég nevében szerepel a „taxi” szó. És még hány olyan vállalkozás lehet, amelyik szintén taxizással foglalkozik, csak a nevéből ez nem derül ki!

A legtöbb olyan vállalkozás, amely alkalmazottként foglalkoztat taxisokat, betartja a törvényeket, és bejelenti alkalmazottját (ha csak 2 órára is…). Ugyanakkor, mint az említett hivatalos listából is adódik, vannak olyanok, aki ezen is nyerészkedni akarnak. Ma már van rá lehetőség, hogy az alkalmazott maga is nyomon tudja követni bejelentésének tényét.

Az ügyfélkapu TAJ szolgáltatások menüpontjából akár visszamenőlegesen is leellenőrizhetők az utóbbi évek munkaviszonyai.

Lesz, akit kellemetlen meglepetés fog érni…

-oli-