Közlekedési eszköz lesz a fantomból?

 

A rendőrség segédmotor-kerékpárként kezeli a járművet, a kormánybiztos szerint viszont kerékpárról van szó. A hatályos jogszabályok nem ismerik. Egységes hatósági értelmezés lehetséges még a hónapban – írja a Világgazdaság.

Tisztázó egyeztetést kezdeményez Révész Máriusz az elektromos rollerek használatának kérdésében a Belügyminisztériummal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a rendőrséggel – erről az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos nyilatkozott a VG-nek. A találkozóra a tervek szerint még szeptemberben sor kerül. Révész Máriusz azzal indokolta a lépést, hogy a tudomására jutottak olyan esetek, amelyekben az elektromos roller felhasználóknál a rendőrség alkoholszondát alkalmazott, vezetői engedély bemutatását kérte, valamint bírságot rótt ki.

Hasonló üggyel mi is találkoztunk, amikor az egyikben az e-rollerrel közlekedő – miután a helyszínen nem ismerte el a megállapított szabálysértést – jogosítványát is felfüggesztették a vizsgálat időtartamára.

Ezeket a kormánybiztos „szürreálisnak” és „abszurdnak” nevezte, és hangsúlyozta, hogy ilyen következmények nem vezethetők le a KRESZ-ből Magyarországon. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a megítélése szerint néhány túlkapásról van szó, a rendőrség általánosságban nem így viszonyul az elektromos rollerekhez.

Ezzel együtt is fontos lenne egy egységes hatósági értelmezést kialakítani ezekre a járművekre.

 

„Az alapproblémát az okozza, hogy az elektromos rollert nem ismeri a hatályos KRESZ, amely így erre vonatkozóan semmiféle szabályozást nem tartalmaz. Ezért a rendőrség úgy kezeli, mintha segédmotoros kerékpárokról lenne szó. Az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni, így az azzal való közúti közlekedés során a segédmotor-kerékpárok közlekedésére vonatkozó szabályok az irányadók, – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a VG megkeresésére. Ez alapján tehát például a becsatolt motorkerékpár-bukósisak is kötelező. Az ORFK jelezte, hogy mivel a hatályos jogszabályok nem ismerik az „elektromos roller” járműkategóriát, a rendőrség nem végez adatgyűjtést arról, hogy hányszor büntettek meg e-rollerezőket – olvasható az anyagban.

Cash/fotó: Facebook