Kaphatsz támogatást?

 

Január óta fogadja a Magyar Államkincstár (MÁK) a lakásfelújítási támogatásról szóló igényeket, amellyel legfeljebb hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet hozzájutni. A támogatás maximum a lakásfelújítás költségeinek a felére igényelhető utólag, fele-fele arányban fedezve anyagköltséget és munkadíjat. Jó néhány taxis kolléga próbál élni a lehetőséggel, ám sokan már az elején feladják. De vajon miért?

 

Itt van mindjárt a pénzkérdés. A támogatás összegét ugyanis meg kell előlegezned, a folyósítás utólag történik. Három millió forint támogatás igénybevételéhez hat millió forinttal kell rendelkezned. És ez csak az egyik akadály.

Tételezzük fel, hogy rendelkezésedre áll ez az összeg (akár hitelfelvétellel, családi segítséggel). Mi az, ami mégis meghiusíthatja a támogatás igénybevételét?

  • Köztartozás. Ellenőrizd adószámládat (együttes igénylés esetén mindkettőtökét), nem lehet rajta egyetlen forint tartozás sem. Egymilliós hátralék alatt kérhető 12 havi automatikus részletfizetés.
  • Rendezetlen biztosítási jogviszony. Működő egyéni vállalkozás esetén ilyen nem fordulhat elő, de ha alkalmazottként dolgozol, nem árt ellenőrizni, hogy be vagy-e jelentve.
  • Nem abba az ingatlanba vagy bejelentkezve, vagy nem a tulajdonod, amire a támogatást kéred.
  • Az ingatlan a tulajdoni lap szerint nem minősül lakásnak (nyaraló, zártkert, stb.)
  • Nem megfelelő a tulajdoni hányad. Több tulajdonos esetén érdemes ezt előre tisztázni
  • Gyermeked betöltötte a 25. életévét. Ez a támogatás gyermekes családoknak adható, a terhesség 12. hetétől a gyermek 25 éves koráig
  • Hiányos a beadott kérelem. Készülj fel. Elképesztő mennyiségű „papírmunkára” lesz szükség.

Mire vehető igénybe? Kisebb-nagyobb felújításokra egyaránt. Burkolás, festés, fürdőszobai berendezések, ajtók és ablakok cseréje. Ha nagyobb volumenben gondolkodsz, szóba jöhet a tetőfelújítás, házszigetelés, vagy akár napelemek felszerelése is.

A támogatás az anyagköltség és a munkadíj 50-50 százalékos megoszlására vehető igénybe. Persze ez csak hozzávetőleges arány, az elbírálás végül a benyújtott számlák alapján történik. Mindenesetre hiába vagy ezermester, hiába akarsz mindent egymagad végezni, és csak az anyagok beszerzését elszámolni, némi (minimum 25-30 százalék) munkadíjról mindenképpen szükséges számlát bemutatni.

Az otthonfelújítási támogatást még több mint egy évig, 2022. december 31-ig igényelheted. A támogatási összeget csak a felújítás után folyósítják, a kapcsolódó számlák alapján.

 

– oli –