Mindenki áremelkedésről, meg inflációról beszél, és akkor van egy olyan közteher, amelynek összege évek óta nem változott. A katáról van szó. Bevezetésének évében, 2013-ban a főállású vállalkozónak havi 50 ezer forintot kellett fizetnie. És ma 2021-ben is havi 50 ezer forintot kell fizetnie (csak el ne kiabáljam…).

 

A kata a „kisadózók tételes adója” megnevezés rövidebb formája.

Kisadózók, tehát a mikro- és kisvállalkozók számára alkalmazható.

Tételes, mert összegét alapesetben nem a bevételhez arányosítják, hanem havonta egy fix összeget kell fizetni

A mellékállásban és nyugdíj mellett 25 ezer, főállásban 50 ezer – választhatóan 75 ezer – forintos tételes adó a következő közterheket váltja ki:

  • TB járulékok
  • szociális hozzájárulási adó
  • személyi jövedelemadó

A katások nem fizetnek személyi jövedelemadót, nem jogosultak szja-kedvezményre sem, így le kell mondaniuk a személyi- és a családi adókedvezményről is.

Az adónemet egyéni vállalkozók, egyéni cégek, ügyvédi irodák, valamint olyan közkereseti társaságok és betéti társaságok választhatják, amelyeknek tagjai magánszemélyek. A kft-k nem tudnak katázni.

A kata bevételi értékhatára megegyezik az alanyi áfa mentes határral, évi 12 millió forinttal. Pontosabban e határ felett is alkalmazható, de olyan feltételekkel, ami már nem teszi gazdaságossá a használatát. Év közbeni kezdésnél, vagy évközi szüneteltetés esetén az aktív hónapok számát kell egymillióval megszorozni a felső határ kiszámításához.

Miután a kata a társadalombiztosítási ellátásokra jogosító járulékokat is kiváltja, az adózók  jogosultak álláskeresési járadékra, táppénzre, gyermekgondozási támogatásokra, és nyugdíjra is. Főállású vállalkozók a magasabb összegű, havi 75 ezer forintos tételes adót is választhatják, így értelemszerűen magasabb összegű ellátásokra lesznek jogosultak.

Az adózó nem köteles megfizetni a katát, amennyiben táppénzben részesül és ennek időtartama a 30 napot meghaladja, szüneteltet (csak teljes naptári hónap esetén), továbbá családtámogatások, vagyis csed, gyed, gyes vagy gyet mellett.

Bár a kata nem a jövedelemmel arányos adó, a jogszabály „vélelmezett jövedelmet” rendel hozzá, amely a bevétel 60%-a. Hitelfelvételhez az adóhatóság ennek alapján állítja ki az igazolást. Évi 8 millió forint bevétel esetén például 4.800.000 forint, vagyis havi 400 ezer forint a katás vállalkozó „jövedelme”.

2021-től az egy adóalanytól szerzett 3 millió forint éves bevétel felett 40%-os „büntetőadót” kell fizetni. A taxi szolgáltatás jellege miatt azonban ez csak elenyésző számban fordulhat elő.

– oli –