Szaporodnak az elektromos taxik országszerte

 

Sokan várták, sokan fanyalogtak és még többen – pénz hiányában – csak szemlélték a 2021-es elektromos taxikra kiírt pályázatot, ami kormányzati segítség nélkül valószínűleg érdektelenségbe fulladt volna. Ugyanis 12-15 millió forintja autóvásárlásra igen kevés taxisnak van. A több mint egy éve tartó járványidőszak sem segített az átlag vállalkozó  pénzügyi helyzetének stabilizálásában. A kormány optimista volt, és a tavalyi sikeren felbuzdulva 2021-ben is pályázatot írt ki, maximum 15 milliós vételárig, tisztán elektromos hajtású taxikra.

Tanulva a tavalyi évben előfordult problémákból, az idén szigorodtak a feltételek. A pályázónak előzetesen szerződést kellett kötni, és előleget is kellett fizetni, méghozzá kp.-ben.

2020-ban 300 autó lelt mindössze 48 óra alatt gazdára, 2021-ben kb. 60 nap alatt 444 új, tisztán elektromos taxira kötöttek szerződést. Sokan reménykednek abban, hogy 2022-ben megismétlődik a folyamat, meglátjuk. Talán a külső körülmények is kedvezőbben alakulnak, mert az elmúlt időszak kevesek számára engedte a hosszabb távra tervezés luxusát.

-kó