Jó lesz ez nekünk?

 

 

A várakozások szerint jövőre bruttó 200 ezer forintra emelkedhet a kötelező legkisebb munkabér. Jó lesz ez nekünk? A jelenleg ennél kevesebbet keresők számára minden bizonnyal – a vállalkozók azonban ezúttal is rosszabbul járnak.

Bár a tervek szerint a minimálbér emelésével párhuzamosan a szociális hozzájárulási adó csökken, a havi fizetendő összességében mégis csak emelkedik.

Számoljunk egy kicsit – előrebocsátva, hogy katásokra mindez nem vonatkozik:

a jelenlegi minimálbér 167.400 forint. Ennek 1,125-szöröse után fizetjük a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adót 29.190 forint értékben. A minimálbér után fizetjük a 18,5 százalékos TB járulékot, ami jelenleg 30.969 Ft. E kettő együtt havonta 60.159 forintot tesz ki. Ez az összeg bevételünktől függetlenül minden teljes, munkában töltött hónapra fizetendő.

Lássuk ugyanezt a 200.000 forintos minimálbérrel számolva:

a szociális hozzájárulási adó mértéke fél százalékkal csökken (az 1,125-ös szorzó változásáról jelenleg nincs szó). 200 ezer forint után a fizetendő szocho így 33.750 forint lesz. A TB járulék százalékos értéke nem változik, a 200 ezres minimálbér után 37.000 forintot fizetünk majd. A kötelezően fizetendő havi közteher tehát a jelenlegi 60.159 forintról 70.750  forintra változik. Ez egy tízezres többlet. Anélkül, hogy a bevételünk akár egyetlen forinttal is növekedne…

Persze nem szabad elhallgatni azt a tényt sem, hogy a minimálbér emelkedésével a majdani nyugdíjunk is magasabb lesz, továbbá betegség esetén több táppénzt kaphatunk. Bár ez nem nagyon vigasztalja a vállalkozót, amikor havonta „egy tizessel” többet kell utalnia, vagy a csekkre írnia.

A fentebb vázolt elképzelés jelenleg a tervezet fázisában van. A Kormány Állandó Konzultációs Fóruma szeptemberben ül össze, ahol újabb bérmegállapodást hozhatnak tető alá a partnerek.

– oli –