A maroklőfegyvert válthatja ki a sokkoló

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság által szervezett sajtónyilvános eseményen, 2021. július 22-én bemutatták a rendőrségi kényszerítő eszközöket, többek között a nagy érdeklődésre számot tartó TASER X2 elektromos sokkoló eszközt és a rendezvénybiztosítások alkalmával használt felszereléseket – írja a police.hu.

A Készenléti Rendőrség Budapest X., Kerepesi úti központi objektumának alakulóterén meghallgathatták dr. Gáspár Miklós r. alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatójának előadását a TASER X2-ről, amit működés közben bemutatott Oláh László r. őrnagy, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ munkatársa.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a rendőrség kényszerítő eszközei közé rendszeresíteni kívánja a sokkoló pisztolyt. A TASER X2-ről kiderült, hogy a nyugati államok rendvédelmi szerveinél már évek óta hadrendben szolgál. A magyar rendőrség első körben 30 darabot vásárol és amerikai instruktorok segítségével a megyei rendőr-főkapitányságok lőkiképzés oktatóit vértezték fel az elméleti és gyakorlati ismeretekkel, akik majd továbbadják frissen szerzett tudásukat.

A kétlövetű sokkoló lézerfénnyel szerelt, így használója kevésbé jól megvilágított helyszínen is biztonsággal tudja használni eszközét. A bemutatón elhangzott, hogy a fegyverhasználatot kívánják a sokkolóval kiváltani.

Szakértői vélemények szerint a drogtól kontrolljukat veszített, támadó jelleggel fellépő személyekkel szemben hatásosabb az izmokat összerántó és öt másodperces bénulást kiváltó eszközt, mint akár a lőfegyver.

Tekintettel arra, hogy a kábítószer használók száma egyre több, így a rendőrség a megelőzésre helyezve a hangsúlyt, inkább a humánusabb módszereket, eszközöket kívánja előtérbe helyezni.

A bemutatón nem hangzott el, hogy mennyit kíván rendszeresíteni a rendőrség, mint ahogyan az sem, minden járőr feladatot ellátó egyenruhás alapfelszerelésévé válik-e a TASER X2 vagy csak meghatározott beosztású rendőrök kapják.

 

k.z.t./fotó: police.hu