Tegyünk időben ellene!

 

A pandémia miatti korlátozások enyhülésének ugyan örülünk, de van akinek rossz hír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal újraindítja az adóvégrehajtásokat. A veszélyhelyzet 2020-as kihirdetését követően, a felhalmozott adótartozásokkal kapcsolatban a legtöbb esetben felfüggesztették az adóhivatali végrehajtásokat.

 

Volt, hogy még az újonnan keletkező tartozások miatt sem indított eljárást az adóhivatal. Jellemzően a nagyobb összegű adótartozást felhalmozó vállalkozók, vállalkozások, vagy a befizetéseiket huzamosabb idő óta nem teljesítő adózók számíthattak a NAV végrehajtóinak érdeklődésére.

Végrehajtási cselekménynek minősül a helyszíni eljáráson kívül a vállalkozás bankszámlájára bejegyzett inkasszó, az ingatlan-, vagy ingófoglalás (taxiautót is le lehet foglalni!), alkalmazottaknál a munkabér letiltás. Ezek azok a cselekmények, amelyet a NAV revizorai egyszerűen, az irodájukból is meg tudnak tenni.

A veszélyhelyzet előtt nagyságrendileg legalább heti ezer végrehajtási eljárás indult, míg a veszélyhelyzet elrendelését követően ez a szám visszaesett ennek a tíz-húsz százalékára. A korlátozások lazításával egyidejűleg ez most megváltozik, és újult erővel indulnak a végrehajtási eljárások.

Vannak, akik még a pandémia előtt fizetési kedvezményben részesültek, elfogadott részletfizetési kedvezményük van, azt rendesen törlesztik is, viszont közben felhalmoztak folyó fizetési kötelezettséget. A fizetési kedvezmények egyik feltétele általánosságban, hogy nem keletkezhet további tartozás, de ennek ellenére az adóhivatal sok esetben mégsem borította fel az adózók részletfizetését, vagy legalábbis több időt hagyott a rendezésre. Ez a türelem azonban már nem tarthat sokáig, ezért amennyiben a vállalkozónak a részletfizetés mellett van felhalmozott adótartozása, azt lehetőleg minél hamarabb rendezze!

Meglévő adótartozással kapcsolatosan fizetési kedvezmény iránti kérelmet lehet előterjeszteni.

Ebben lehet kérni elengedést, fizetési halasztást vagy részletfizetést, illetve ezek kombinációját majdnem minden adónemre. Az alkalmazottat foglalkoztatók viszont a munkavállalótól levont (de be nem fizetett) adónemekre nem kérhetnek kedvezményt.
Az egyéni vállalkozóknak szóló 9 oldalas FAM01 nyomtatvány pontos kitöltéséhez minden esetben érdemes könyvelő, vagy ebben jártas pénzügyi szakértő segítségét kérni. A beadott kérelem a végrehajtásra halasztó hatállyal bír (a fentebb említett levont adónemek kivételével), így a vállalkozó a kérelem végleges elbírálásáig nem kap inkasszót vagy egyéb végrehajtási cselekményt.

Sok cég és vállalkozó kicsit megnyugodott, mert nem kapott felszólításokat a NAV-tól a veszélyhelyzet ideje alatt, viszont most már érdemes cselekedni. Ha van folyamatban fizetési kedvezményünk, rendezzük a fennmaradt hátralékot, ha adótartozásunk van nyújtsunk be fizetési kedvezmény iránti kérelmet. Mégpedig mihamarabb…

– oli –

Akinek esetleg kérdése lenne, a  taxisokvilaga@taxisokvilaga.hu  e-mail címre küldje el, és ha tudjuk, megválaszoljuk.

A szerk.