Egyre drágább az üzemanyag, de a taxisok egyelőre nem az utasokon akarják behajtani a veszteségeiket. Szerdán bruttó két forinttal emelkedett a benzin ára, az egyre magasabb üzemanyagárak miatt pedig számítani lehet arra, hogy a drágulás egyre több szolgáltatás árában megjelenik.

 

A fővárosi taxik alapdíja most egységesen 700 forint, a percdíj 75 forint, a kilométerdíj pedig 300 forint. Időről időre felmerül, hogy változhatnak a fix taxis tarifák Budapesten, de ez most nincs napirenden – mondta lapunknak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Hozzátette: a turisták tömeges megjelenésére egyelőre csak várnak. Lassú élénkülést ugyan már érzékelnek, de a közel másfél év veszteségét nem azokon az utasokon szeretnék behajtani, akik ugyanolyan vesztesei voltak a pandémiának, mint a szolgáltatói szféra valamennyi ágazata.

Tehát egyelőre nem lesz áremelés, mert bíznak a budapesti turizmus élénkülésében. Pedig a koronavírus-járvány a taxis társaságokat is megviselte: a Főtaxi 2019-es 2,6 milliárd forintos forgalma 2020-ban 1,2 milliárd forintra esett vissza (53 százalékos esés). Ez 1,4 milliárd forintos csökkenés. Emlékezetes, hogy tavaly a január és a február még vírusmentes volt, valamint a nyáron is szépen pörgött a taxióra.

Mivel a Főtaxi a piac messze legnagyobb szereplője, ezért a beszámolója jól leképezi, hogy mi történt a taxis cégekkel. Összességében a 2019-es 318 millió forintos nyereség 218 millió forintos veszteségbe fordult 2020-ban. Ez félmilliárd forintos csökkenést jelent. A tetemes mínuszban szerepet játszik az, hogy a Főtaxi a ferihegyi repülőtér kizárólagos személyszállító partnere, a légi forgalom pedig jelentősen megcsappant tavaly március óta.

Forrás: Mfor.hu