Megéri váltani?

 

Az előző részben említettük, hogy a kata szerinti adózás a legolcsóbb. Ám nem mindenkinél…

Nyugdíj melletti katás vállalkozók jelenleg havi 25 ezer forintot fizetnek, bevételüktől függetlenül. A nyugdíj melletti átalányadózó vállalkozók viszont már tavaly július óta járulékokat nem, csak személyi jövedelemadót fizetnek, bevételük függvényében.

 

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, ki jár jobban, muszáj némi számítást végezni:

Vegyünk először egy nyugdíjasként is aktív taxis vállalkozót, aki valamelyik taxitársaság tagja. Bevétele mondjuk 300.000 forint havonta. Miután az ő jövedelmét jelenleg a bevétele 25%-ában vélelmezi a jogszabály, vegyük a 300 ezer forint 25%-át, azaz 75 000 forintot. Ezen összeg után fizeti a 15 százalék személyi jövedelemadót, ami 11.250 forint. Ez bizony kevesebb mint a fele, egy esetleg ugyanilyen bevételt teljesítő, de katás vállalkozónak!

De vajon mikor éri el a kötelezettség a havi 25 ezer forintot? Némi számolgatás után kiderülhet, hogy 666.666 forint havi bevételnél! Ekkor mondhatjuk azt, hogy adózási formától függetlenül ugyanannyi bevételre mindketten ugyanannyi közterhet fizetnek.

Azt hiszem, itt már erősen az átalányadózás felé billen a mérleg a nyugdíj melletti vállalkozónál. Pedig még nincs is vége az előnyöknek. Vessük tekintetünket 2022-re, amikor a következő változás várható:

A jövedelem-költség hányadost egységesítik. A nyugdíj melletti vállalkozók is a főállásúakra vonatkozó 20 százalékos vélelmezett jövedelemmel számolhatnak, a jelenlegi 25% helyett. Fontos ismét megjegyezni, hogy az általános kulcsok ennél kedvezőtlenebbek, ezek a százalékok kizárólag TAXIS vállalkozókra vonatkoznak (meg még néhány tevékenységre, amivel itt nem foglalkozunk)!

Ennek tükrében számoljuk újra nyugdíj melletti taxis vállalkozóink kötelezettségeit. Mennyi bevételt érhet el ahhoz, hogy a katás kollégája által fizetett 25 ezer forint közterhet kelljen neki is fizetnie. Némi számolgatás után, íme az eredmény: 25 ezer forint személyi jövedelemadót 833.333 forint havi bevétel esetén kellene fizetnie. Ez évi 10 millió forint! Na most tegye fel a kezét, aki nyugdíjasként ennyi bevételt tud realizálni. Nincs jelentkező? Gondoltam…

Jelenleg, 2021-ben az átalányadózás bevételi határa évi 15 millió forint. Nem is nagyon vettük ezt figyelembe, hiszen a 12 milliós ÁFA határ sokkal erősebb fal. Csak tájékoztatás céljából közöljük, hogy a 2022-től érvényes törvény ezt a bevételi határt a minimálbér tízszeresében fogja megállapítani. Ha a jelenlegi minimálbért (167.400 Ft/hó) vesszük figyelembe, akkor az átalányadózás bevételi határa 20.088.000 forintra emelkedik. Ha esetleg az ÁFA határa is efelé változna, akkor talán lenne értelme is számunkra, de jelenleg erre vonatkozó információnk nincs.

Szintén a jövő évi tervek között szerepel, hogy az éves minimálbér felét el nem érő, átalányban meghatározott jövedelem mentesül a személyi jövedelemadó alól. Ha a maximális 12 milliós éves bevételt vesszük, akkor 360.000 forint helyett csak 209.340 forintot kellene fizetni. Na ezt már tényleg csak akkor hiszem el, ha látom…

– oli –

 Akinek esetleg kérdése lenne, a  taxisokvilaga@taxisokvilaga.hu  e-mail címre küldje el, és ha tudjuk, megválaszoljuk.

A szerk.