Megéri váltani?

 

A taxis egyéni vállalkozók 99 százaléka vagy katás, vagy átalányadózó. A harmadik adózási forma a tételes adózás ebben a körben nagyon hátrányos, itt nem is foglalkozunk vele.

Vállalkozó alatt e cikkben mindenhol kizárólag TAXIS vállalkozóról beszélünk.

 

Először tisztázzuk az alapokat: A főfoglalkozású katás vállalkozó havi 50 ezer forint, a mellékfoglalkozású és a nyugdíjas havi 25 ezer forint adót fizet, emellett más központi kötelezettsége nincs.

A főfoglalkozású átalányadózó vállalkozó a minimálbér 1,125-ös szorzóval növelt alapja után szociális hozzájárulási adót, a minimálbér után pedig TB járulékot fizet. E kettő összevont havi összege jelenleg 59.043 forint. A személyi jövedelemadót pedig árbevételének 20 százaléka, mint vélelmezett jövedelem után fizeti, 15%-os mértékben. A munkaviszony melletti taxis vállalkozók adójukat és járulékaikat a tényleges bevételük és ebből számított jövedelmük után fizetik, a nyugdíj melletti átalányadózó vállalkozó pedig ma már kizárólag személyi jövedelemadót fizet árbevételének 25 százaléka, mint vélelmezett jövedelem után.

Vegyük a főállásúakat: látható, hogy már eleve a járulékok havi összege is magasabb, mint a teljes kata kötelezettség. Vajon mi indokolja, hogy sokan mégis ezt választják?

A kiskorú gyermekeket nevelő vállalkozók személyi jövedelemadó-kedvezményben részesülnek, több gyermek esetén még a járulékuk is csökkenhet. Az átalányadózó vállalkozók betegség esetén több táppénzt kapnak, nyugdíjalapjuk is magasabb, mint a katázóknak (bár ők ezt a magasabb havi 75 ezer forintos kata fizetésével némileg kompenzálni tudják).

Az átalányadózó vállalkozó, ha például betegség miatt nem dolgozza le a teljes hónapot, járulékait arányosan fizeti. Katás vállalkozó csak a 30 napot meghaladó betegállomány után mentesül a kata fizetésétől. Átalányadózó vállalkozó, vállalkozásának hóközben kezdődő 30 napot meghaladó szüneteltetésénél (például július 15-től augusztus 15-ig) mindkét hónapra csak az arányos járulékokat fizeti. Katás vállalkozó csak teljes naptári hónap esetén mentesül a fizetéstől, tehát ugyanezen időszak esetén mindkét hónapra fizetési kötelezettsége van.

Van persze még sok figyelembe vehető szempont (például a helyi iparűzési adó kérdése) ahol a katás vállalkozó hátrányosabb helyzetbe kerül, de az egyszerű könyvelés, és a havi legalacsonyabb díj a legtöbb vállalkozó véleménye szerint felülírja a hátrányokat.

Lehetnek azonban olyan szempontok, amelyek bizonyos esetekben mégis csak az átalányadózásnak kedveznek. De erről majd holnap…

Folytatjuk…

– oli –

Akinek esetleg kérdése lenne, a  taxisokvilaga@taxisokvilaga.hu  e-mail címre küldje el, és ha tudjuk, megválaszoljuk.

A szerk.