Akár három évet is kaphat az okosságért

 

A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai gyanúsítottként hallgattak ki egy román férfit, aki kamionjával úgy érkezett a rédicsi határátkelőhöz 2021. június 12-én, hogy a forgalmi rendszáma leolvashatatlan állásban volt – írja a police.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának munkatársai 2021. június 12-én délután a rédicsi határátkelőn ellenőriztek egy román honosságú járműszerelvényt és annak vezetőjét.

A jármű átvizsgálása során észlelték, hogy a nyerges vontatón lévő első hatósági jelzés a vezető fülkében elhelyezett pedállal, mechanikusan fordítható, így a forgalmi rendszám olvashatatlanná válhat. Ezt követően értesítették a Lenti Rendőrkapitányság rendőreit, akik intézkedtek a sofőrrel szemben.

Az egyenruhások a román férfit előállították, majd a nyomozók egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, aki a bűncselekmény elkövetését elismerte.

A Büntető Törvénykönyv 347. paragrafusa szerint az egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekmény alapesetben is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A kérdés pusztán annyi, az elkövető büntetett előéletű, avagy sem, illetve az átalakítás még minősítheti, súlyosbíthatja az esetet, akár öt évre – olvasható a magyar rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: police.hu