Érdemes ellenőrizni!

Május végétől kezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiküldeni az értesítést az adószámla-egyenlegekről, június végétől már a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is várhatják a tájékoztatásokat.

 

A küldeményben mindenki megtalálja, hogy kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemnél ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot meghaladó pótlékuk keletkezett.

Elektronikus ügyintézésre kötelezettek (az egyéni vállalkozó ilyen) adószámlájukat az ügyfélkapus tárhelyükre kapják. Az adószámla aktuális állapota egyébként a NAV elektronikus ügyintézési felületén bármikor megtekinthető. A tavalyi évre felszámított késedelmi pótlék szintén lekérdezhető, erre június 16-tól lesz lehetőség.

A tartozást a vállalkozók elsősorban átutalással rendezhetik. Ha túlfizetés mutatkozik, akkor átvezetéssel is élhetnek. Egyes adóhivatali kirendeltségekben bankkártyás fizetésre is van mód.

-oli-