Kihasználva az elmúlt hosszú hétvégét, kirándultunk egy pár napig. Meglátogattuk Miskolcot, Szerencset, s Tokaj hegyalját, különös tekintettel a jó tokaji borokra. Bázisunk Tállya lett, itt is Hollókői Mihály uram pincészete, melyet már évtizedek óta látogatok. Tállya nevezetessége a Kossuth utcán látható, Európa mértani középpontja, melynek még 2000-ben állítottak emléket.

 

 

A birtok gazdájával, Hollókői Mihállyal

Minket viszont jobban érdekelt a borászat, így tehát a Hollókői-birtok panziójában tanyát verve, alászálltunk a hűvös pincébe, s régi jó szokásunkat követve, végig kóstoltuk a nemes nedűk javát, a furminttól a hárslevelűn  át, egészen a sokéves aszúkig  bezárólag. Néhány fajtából persze feltankoltunk, hogy az itthoni étkezéseinket is feljavítsuk az aranyló nedűkkel.

Faragott emlékoszlop

A panzió éttermében elköltött vacsoránk is igen emlékezetes volt. Hatalmas adag egyben sült csülköt és óriási sült tarja szeleteket kaptunk, amit alig győztünk eltüntetni a tálról, s locsolgattuk serényen a kiváló száraz szamorodnival.

Sült csülök tarja szeletekkel

Eső utáni napsütésben pedig öröm kiülni a kerthelységbe, s a pohár mellől csodálni a táj szépségét, a lankás szőlősorokat.

Uraim, aki a jó bort kedveli, hát csak bátran látogasson el a Hollólői pincészetbe, de jobb előre bejelentkezni, a címek a neten megtalálhatók.

Nos, hogy már ettünk, ittunk, így csak egy desszertet készítek, hogy receptünk most is legyen. Könyveim lapozgatása során akadtam rá a Rosenstein étterem egyik édességére, ami

mézes-mákos palacsinta áfonya dzsemmel, eperrel.

Bekeverünk vagy 30 dkg. lisztet tejjel, egy tojással, csipet só, kis kanál cukor hozzáadásával. Lehet vaníliás cukor is. Adhatunk hozzá szódavizet is, úgy fele-fele arányban. Kisütjük a palacsintát, majd felgöngyölve, centis szeletekre vágjuk. Ezt a metéltet tányérra halmozzuk, cukrozott darált mákkal meghintjük, majd mézet is csorgatunk reá. Mellé kanalazunk a dzsemből, s díszítjük friss eperrel. Jelen esetben jómagam a saját készítésű feketeszeder dzsemet használtam, ami jó választás volt.

Mézes-mákos palacsinta

Nosza, kalandra fel, irány a konyha, vagy a vidék!

Jó étvágyat kívánok:

Soós István  ex City 22