Gépkocsi, teherautó és busz balesetét szimulálták

 

Közös gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a Magyar Közút, a Magyar Vöröskereszt, a Volánbusz Zrt., és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport az M25-ös gyorsforgalmi úton.

A feltételezés szerint egy elektromos személygépkocsi a szabályokat megszegve, rossz sávban hajtott fel az M25-ös gyorsforgalmi út Eger felől kivezető sávjába, majd a forgalommal szemben hajtott tovább, amíg össze nem ütközött egy szabályosan közlekedő teherautóval. A teherautó veszélyes anyagot szállított, a mögötte közlekedő autóbusznak ugyan sikerült kikerülnie, de a szalagkorlátot átszakítva az út menti árokba hajtott és oldalára borult. Az utasok közül többen megsérültek, az autóbuszból tíz ember nem tudott kiszállni.

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM OKF tűzoltósági főosztályvezetője a gyakorlat kezdetén elmondta, hogy a nemrég átadott útszakasz tökéletes helyszín arra, hogy a résztvevők gyakorolják a balesetet szenvedett járművek megközelítését, a veszélyes anyag jelenlétében történő gyors és szakszerű mentést, az autóút felszabadítását, az összehangolt munkát.

Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a gyakorlat forgatókönyve alapján a katasztrófavédelem minden szakmai ágazata, a tűzvédelmi, az iparbiztonsági és a polgári védelmi szakterület is kiveszi a részét ebből az összetett feladatból.

A modellezett baleset helyszínére elsőként kiérkező egri tűzoltók a veszélyes anyagot szállító teherautónál gáztömör védőruhában kezdték a beavatkozást. A füzesabonyi, a gyöngyösi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók a buszba szorult sérültek kimentésén dolgoztak, akik között a feltételezés szerint súlyos sérültek és gerincsérültek is voltak. Megbontották a jármű hátsó részét, majd hordágyon emelték ki őket. A mentőszolgálat szakemberei azonnal ellátták a sérüléseket, majd kórházba szállították a sérülteket. A tűzoltók egy emelőpárnával megemelték a buszt, így ki tudták menteni az alá szorult sérültet is.

A veszélyes anyagot szállító teherautó mellett a katasztrófavédelmi mobil labor azt mérte, hogy a vegyszer a levegőbe kerülve veszélyeztette-e a környezetet, miközben annak felitatásáról is gondoskodtak. Az egri tűzoltókkal közösen áramtalanították a járműveket, a kimentett sérülteket pedig átadták a mentőknek. A teherautó egyik utasa a feltételezés szerint elhagyta a helyszínt, de végül ő is rosszul lett, és egy nehezen megközelíthető helyen eszméletét vesztette. Őt az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai mentették meg, akik kötéllel biztosították a mentést. A baleset felszámolásán dolgozók mindvégig betartották az egészségügyi óvintézkedéseket. A gyakorlat az értékeléssel és a tapasztalatok megosztásával záródott – derül ki a tudósításból.

k.z.t./fotó: Katasztrófavédelem