Útfelújítás, kerékpársáv építés, közvilágítás korszerűsítés

 

 Jelentős szakaszához ért az újpesti Rózsa utca rekonstrukciója: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertesével aláírta a vállalkozási szerződést, így idén június első felében megkezdődhet a munka a IV. kerületi útszakaszon. A beruházásnak köszönhetően az Árpád út és Görgey Artúr út között a teljes burkolat megújul – olvasható a BKK közleményéből.

Lezárult a szerződéskötés folyamata, így várhatóan nyár elején kezdetét veheti a munka a IV. kerületi Rózsa utcában. A projekt keretében megújul a burkolat a Rózsa utca Árpád út és Görgey Artúr út közötti szakaszán, továbbá átépül – így pedig biztonságosabb lesz – a Rózsa utca-Árpád út csomópont. Az érintett teljes szakaszon kerékpársávot létesítenek, emellett átalakítják a Rózsa utca – Deák Ferenc utca – Závodszky Zoltán utca csomópontot, valamint LED-fényforrások alkalmazásával a közvilágítást is korszerűsítik. A felújítás során 42 darab fát és 2076 darab alacsony növésű cserjét ültetnek el.

A szerződéskötésnek köszönhetően elkezdődhet a tényleges munkák előkészítése, és a nyertes kivitelező várhatóan idén június első felében átveszi a munkaterületet. A helyszíni kiviteli munkák megkezdéséről és a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A BKK az eredetileg becsült összegnél jóval kedvezőbb áron kötötte meg a kivitelezési szerződést. A Rózsa utca korszerűsítése a tervezett 594 millió forint helyett tartalékkerettel együtt bruttó 397 millió forintba kerül, ez csaknem 200 millió forintos megtakarítást jelent. Az útépítés idén ősszel fejeződhet be.

A nehézségek, valamint a szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, ezért a beruházásában több jelentős útfelújítás várható. A rákospalotai Deák utcában a tavasszal, az újbudai Péterhegyi úton és az angyalföldi Göncöl utcában a nyáron indulhat a rekonstrukció. Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, útfelújítás indulhat idén a terézvárosi Podmaniczky utcában, a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és Zsókavár utcában. Mindezek mellett a XXII. kerületi Nagytétényi út–Mária Terézia utca–Tóth József utca csomópontban körforgalom épülhet, és a hozzá csatlakozó Mária Terézia utca is megújul a Donszky Árpád utcai csomópontig.

Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti 4,2 kilométeres szakaszának, továbbá a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának felújítási terve – derül ki a közleményből.

Forrás: BKK