222 kocsi klímatizálása kilencmilliárdért

 

 

Hamarosan megjelenhet a hármas metró orosz metrókocsijainak légkondicionálására vonatkozó pályázati felhívás a BKV Igazgatóság döntése szerint. Kilencmilliárdba kerülhet a szerelvények klimatizálása.

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) több ajánlatra is számít, bár a korábban egyeztetésre hívott öt gyártó közül végül csak kettő vállalkozott arra, hogy beépítse az általa ajánlott berendezést az orosz metrókocsikba. A cégek eleve könnyített klímákkal dolgoznak, mert az orosz járműveknek nem túl erős a tetőszerkezete. A másik problémát a Metrowagonmash (MWM) jelenti. A felújításra kötött vállalkozási szerződés értelmében az orosz cég hozzájárulása nélkül semmilyen változtatást nem lehet végrehajtani a metrókocsikon, szerződésszegés esetében elvész a kocsikra kapott 30 év garancia.

A klímagyártók kérésére végül az MWM jóváhagyta az ideiglenes klímarendszerek felszerelését, a végleges megoldáshoz azonban meg kell szerezni a végleges hozzájárulást, azonban még akkor is valószínűtlen, hogy az idén nyáron lesz légkondi a hármas metró kocsijaiban, ha esetleg sikerül minden feltételnek megfelelni.

Nincsen ugyanis elég pénz a klímák beszerelésére. A 222 kocsit érintő beszerzés becsült költségét első körben 6-10 milliárd forintra taksálták, de a Népszava most úgy értesült, hogy már a BKV vezetése sem számít 9 milliárd alatti ajánlatra. Az erősen vitatott minőségű utángyártásért 69 milliárdot fizetett a korábbi budapesti városvezetés.

Cash/fotó: BKV