Mostanában egyre több a katások NAV-ellenőrzése.  A kata rendkívül egyszerű adózási forma, ezért sokan nem is veszik komolyan. Figyelni kell azonban a követelményekre:

 

Függetlenül attól, hogy az alap 50 ezer forintot fizetjük, vagy a 75 ezer forintos emelt katát választottuk, ill. nyugdíjasként vagy másodosként 25 ezer forint fizetésére vagyunk kötelezettek, az adót időben utaljuk át. A határidő a tárgyhónapot követő hó 12-e.
Bár komoly könyvelést nem igényel a kata adózás, mindenképpen vezessünk nyilvántartást a befolyt összegekről. Taxisoknak ma már ez három tételből áll össze:

  • A pénztárgépbe ütött tételek
  • Az általunk számlázott és a NAV-hoz feltöltött tételek
  • Taxitársaságunk által a nevünkben kiállított számlázott és feltöltött tételek.

Manapság ugyan nem jellemző a magas havi bevétel, mégis ügyeljünk arra, nehogy átlépjük az éves 12 millió forintos katahatárt. Ebben az esetben ugyanis a 40%-os pót-adó mellett még az ÁFA körbe is bekerülnénk (és két évig ott is maradnánk). Ilyen magas bevétel esetén célszerű megfontolni más adózási forma alkalmazását.
Ne mulasszuk el minden év február 25-éig beküldeni a kata-bevallást. Az adóhatóság éppen a napokban kezdte el értesíteni azokat a katásokat, akiktől nem érkezett adatszolgáltatás. Először még méltányos az eljárás, felhívnak a bevallás pótlására. A második felszólítást követő határidő lejárta után azonban már bírságol a NAV!
Minden egyes kiadott számlánkon tüntessük fel a „kisadózó” szöveget. Célszerű akár a bélyegzőnket is e szerint elkészíttetni.

Évek óta érvényes előírás, hogy jelezni kell, ha átléptük egy megbízó esetében a számlázott 1 millió forintos éves értékhatárt. Taxisoknál állandó utasok esetén ez már nem is annyira lehetetlen! Az éves 3 milliós összeg felett pedig a bejelentés mellett már 40 százalékos plusz adót is fizetni kell.

Egy katás taxisnak alapvetően értelmetlen elhallgatnia bevételét, vagy annak akármilyen kis részét. Adózása akkor is ugyanannyi, ha évente 3 milliót, vagy 10 milliót „vall be”. Arról már nem is beszélve, hogy a pénztárgép-használat és az online számlázás miatt az adóhatóság már úgyis minden forint bevételt lát.
Hogy néz ki egy katás NAV-ellenőrzés?

Először nem adóellenőrzéssel, hanem jogkövetési vizsgálattal indít a NAV.  A vizsgálatot nem a katás vállalkozónál, hanem a megbízójánál (a taxis utasánál) indítja a hivatal, vagy a megbízó egyéb ellenőrzése során kerül a katás taxis előtérbe.
Van, hogy a hivatal külön ellenőrzés keretében vizsgálja a katás vállalkozót. Ez vagy a megbízójánál folytatott ellenőrzés következménye, vagy egy bejelentésé, de lehet, hogy bevallási hiba okozza (a NAV látja a pénztárgép- és online számlaadatokat, és azonnal kiderül, ha azok nem egyeznek a bevallással).

Ha a katás vállalkozó jogkövetési vizsgálatot kap, akkor a bankszámlaforgalma is lekérdezésre kerül, tehát nem tud utalásokat eltitkolni. Fontos! Az egyéni vállalkozást mindig a magánszeméllyel együtt vizsgálják, mivel a bankszámla általában nem különül el Ebben az esetben a magán- vagy családi számla adatai is a NAV rendelkezésére állnak!

– oli –