Környezetbarát útvonalakat ajánl a Google Maps

 

Az alkalmazás az alacsonyabb üzemanyag-kibocsátással járó útvonalra igyekszik terelni az autósokat. Az idei évtől a legkörnyezetkímélőbb útvonalra tereli majd az autósokat a Google Maps – írja a BBC.

A kereső azokat az útvonalakat fogja elsődlegesen ajánlani, amelyeken utazva a lehető legkisebb karbonlábnyomot hozzuk létre. Ezt elsősorban a közlekedési adatok és az útvonalon található lejtők alapján fogja kalkulálni.

„Körülbelül az útvonalak felénél találunk környezetbarátabb opciót, amivel az időveszteség minimális, vagy egyáltalán nincs is” – mondta Russel Dicker, a Google termékigazgatója.

A cég szerint a klímaválság elleni harc eszköze is lehet az új funkció, ami először Amerikában jelenik meg az idei év folyamán, majd globálisan is bevezetik.

Ezt követően az alkalmazás a környezetbarát útvonalat ajánlja majd alapértelmezettként, ha a felhasználó mást nem jelöl ki. Ha az alternatív útvonalakon sokkal gyorsabban lehet az úticélhoz jutni, felajánlja az összes lehetőséget, és a felhasználó összehasonlíthatja őket az üzemanyag-kibocsátás alapján.

 

Júniustól kezdődően a Google arra is felhívja majd a sofőrök figyelmét, hogy az alacsony kibocsátási zónákon keresztül haladjanak, ahol bizonyos környezetszennyező járművek, így egyes dízelautók jelenlétét korlátozzák. Az ilyen zónákból sok található Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

Újdonságot jelent az is, hogy az autóval, a biciklivel és a tömegközlekedéssel megtehető utak egymás mellett jelennek majd meg, ahelyett, hogy váltani kellene köztük.

Az óriáscég régóta elkötelezett a környezetbarát megoldások mellett: 2030-ra célul tűzték ki a teljes karbonsemlegességet.

Cash/fotó: Google