Akció a vasúti biztonság érdekében

A vasúti biztonság érdekében a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 21. Rail Action Day 24 Blue elnevezéssel akciót szerveztek 2021. március 24-én 7 órától március 25-én 7 óráig. A razzia során 874 alkalommal vonatokat, 620 esetben állomásokat ellenőriztek az egyenruhások – olvasható a police.hu hírei között.

Az akció célja elsősorban a személyszállító vonatok rendőri ellenőrzése, a vasúti határátkelőhelyeken a vasúti szerelvények (személy- és tehervonatok) ellenőrzése, az utasok és a jegyvizsgálók sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése, megszakítása (fokozott figyelmet fordítva a közfeladatot ellátó, illetve a hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének megelőzésére és megakadályozására) volt.

Az ellenőrzés kiterjedt továbbá a fémlopások megelőzésére a vasúti infrastruktúra, különösen a fém vezetékek védelme érdekében, az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó, más jogellenes cselekmények valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elleni hatékony fellépésre, illetve a vasúti kocsikat károsító garázda cselekmények megelőzésére, felderítésére.

A rendőrség az együttműködő szervezetekkel lebonyolított akció ideje alatt 874 alkalommal vonatokat, 620 esetben állomásokat ellenőrzött közbiztonsági céllal. Az ellenőrzés során a hatóságok 4558 főt igazoltattak, büntetőfeljelentést 10, szabálysértési feljelentést 114 esetben tettek. A rendőrök a 24 órás akció ideje alatt 21 főt állítottak elő, 30 főt fogtak el, 311 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közösen 181 fémkereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdálkodó ellenőrzése történt meg – számol be az eredményekről a rendőrség honlapja.

k.z.t./Fotó: police.hu