20 milliós Porsche akadt fenn a határon

Az uniónak nem tagja, de a schengeni számítógépes rendszernek részese Svájc is, így az alpesi ország területén elkövetett bűncselekmények, körözések bekerülnek az elektronikai hálóba, amihez minden EU tagállam rend és határőrizeti szerve hozzáfér. Legutóbb Csanádpalotánál egy 20 milliós Porsche Macan riasztotta az egyenruhásokat.

A szervezett bűnözői körök általában tisztában vannak azzal, hogy minden határszakaszt többféle módon figyel meg a határrendészet. Most, hogy a világjárvány miatt a tagállamok határai is zárva vannak és csak szigorú kontrollt követően lehet átlépni egyik országból a másikba, elég kockázatos lopott autóval „lábon” nekivágni egy ilyen hosszú útnak. A határátkelőkre vezető utat kamerákkal pásztázzák, s mielőtt bárki megközelíthetné a kilépési pontot, járműve forgalmi rendszáma, színe, típusa alapján a számítógép jelzi, ha bármi probléma merülhet fel a kilépni szándékozóval. És még csak el sem éri a jármű az államhatárt, már megfelelően felkészülten várják az érkezőt. Ez történt az alábbi esetben is.

Egy román férfi jelentkezett kilépésre 2021. március 24-én 11 óra 30 perckor egy svájci honosságú személyautóval a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen. Az ellenőrzés során a rendőrök megállapították, hogy a Porsche Macan szerepel a körözési rendszerben, azt a svájci hatóságok keresik.

Erre mondják pestiesen: tök gáz!

A gépjármű vezetőjét a makói rendőrkapitányságra előállították. A körözést elrendelő svájci rendészeti egységgel a helyiek fölvették a kapcsolatot. Ellenőrizték a körözés érvényben van-e még, majd a gépjármű sorsáról is döntöttek. A Porschét vezető férfit kihallgatták, a 20 millió forint értékű luxusautót pedig lefoglalták – olvasható a magyar rendőrség honlapján.

k.z.t./Fotó: police.h