Árverés helyett krízisszolgálat

A tengeren túlon bevett gyakorlat, hogy a szervezett bűnözésből élőktől lefoglalt javakat az igazságszolgáltatás mindennapjaiban használják. Főként a kábítószer kereskedők nagyértékű, luxusjárműveit alkalmazzák előszeretettel a bűnüldözők. Portugáliában egy sportautót a gyorsasága miatt alakítottak át szerv- és donorszállításra.

A világ számos országában bevett gyakorlat, hogy a szervezett bűnözésből származó járműveket a későbbiekben az igazságszolgáltatásban hasznosítják. Hovatovább a karosszérián fel is tűntetik, ezt nem a költségvetésből vették, hanem például kábítószer kereskedőtől foglalták le. Teljes vagyonelkobzás esetén azonban olyan ingatlanok és ingóságok is a hatóság kezelésébe kerülnek, amivel nemigen tudnak a hétköznapjaikban mit kezdeni, így azokon nyílt árverésen adnak túl. Azért hasonló példa az öreg kontinensen is előfordul.

Portugáliában például a nemzeti gárdánál – Guarda Nacional Republicana (GNR) – állítottak szolgálatba egy korábban lefoglalt japán sportkocsit.  A GNR többféle feladatot lát el az országukban, többek közt szervek szállításában is segédkeznek.

Nemrégiben – részletesen nem tisztázott okokból – lefoglaltak egy Nissan GT-R-t, amit nem árvereztek el, hanem Lisszabonban és Portóban szállít sürgősséggel donoroktól származó emberi szerveket. A sportkocsi különleges matricázást kapott, valamint megkülönböztető jelzőfényeket.

A korábbi Nissan GT-R-ben egy ikerturbós, 3,8 literes V6-os motor van, összkerékhajtással. A legendásan jól gyorsuló autó motorteljesítménye alapból 485 lóerő.

Az elmúlt jó néhány évben már a nemzeti gárda 2836 szervátültetéshez segített a szállításban és, több mint félmillió kilométert tettek meg a krízisszolgáltba állított speciális autóval.

Szó se róla, állami költségvetésből nem biztos, hogy szervszállításra bárkinek is, egy Nissan GT-R jutna az eszébe és az adófizetők is elgondolkodnának, biztosan egy ilyen autó a legköltséghatékonyabb felhasználása a befizetett közpénzeknek. De így legalább jó ügyet szolgál a lefoglalt jármű.

Cash/fotó: GNR