Egészségvédelem a közösségi közlekedésben

A BKV autóbuszflottájában az év elején forgalomba állt tizenhét, valamint az e hónapban forgalomba álló további tizenöt új Mercedes-Benz Conecto autóbusz klímarendszerében vírusgátló funkciójú aktív szűrő segíti a járvány terjedésének lassítását – derül ki a BKV Zrt. közleményéből.

A Honda egy hete, a Jaguár Land Rover a minap jelentette be, hogy olyan részecskeszűrőkkel látják el járműveiket, amelyek 97-99 százalékban kiszűrik a COVID-19 vírust. Az innováció kiterjed az egészségvédelemre és megőrzésre. Ezek után csak kissé volt meglepő a BKV Zrt. közleménye, amelyből megtudhattuk: a legutóbb megvásárolt Mercedes-Benz Conecto autóbuszok klímarendszere már többrétegű, progresszív felépítésű nagy teljesítményű részecskeszűrőkkel szerelt, ami még a legfinomabb aeroszolokat is megszűrik, ráadásul egy vírusgátló hatású réteggel is rendelkeznek.

Hatásukat fizikai vizsgálatok és mikrobiológiai tesztek is tanúsítják. Ezáltal a kevert és keringtetett levegős üzemben is csökken a fertőzésveszély – emelték ki.     Hozzátéve, az aktív szűrők mind a tetőre szerelt klímaberendezéshez, a levegő-keringtető szűrőhöz, mind az elülső klímaszabályozó dobozhoz használhatók.     A szűrők felszerelését az EvoBus GmbH saját hatáskörben és díjmentesen végezte el.

A hír örömteli, bár a szűrők hatásfokát tekintve vannak fenntartások a 97-99 százalékos szűrés, vírusmegkötés hatékonyságról. A szűrők rendszeres tisztításában, cseréjében pedig csak bízhatnak az utasok, különben a pozitív kezdeményezés könnyen válhat fertőző góccá.

k.z.t./fotó: BKK