A Toyota a Tokiói Olimpiára már önvezető járművekkel készült

A világ legnagyobb innovációs vállalata folyamatos újításaival célozza meg a legkülönbözőbb területek felhasználóit. A Toyota már a 2020. évi Tokiói Olimpiára úgy készült, hogy vezető nélküli járművei szállítják a sportolókat és nézőket. Idén autonóm taxi- és futárcégeknek tervez flottát.

Az önvezető járműtechnológia egyik vezető szakértőjével együttműködésben autonóm taxi- és futárszolgáltatás megvalósításán dolgozik a Toyota. Az Uber autonóm mobilitási részlegét tavaly felvásárló Aurora, a Toyota és annak technológiai beszállítója, a Denso elhatározta: robotaxikat fejlesztenek, kizárólag flotta felhasználóknak.

Mindez a különböző személy- és egyéb szállítással foglalkozó cégek logisztikai programját alaposan átírhatja – olvasható a vezess.hu oldalán.

A hardvert a Denso szállítja, az autók Toyota Sienna kisbuszok lesznek, az önvezető szoftvert, illetve a szenzorok adatait feldolgozó programokat pedig az Aurora adja. Várhatóan lízingelni, nem pedig megvásárolni lehet majd a sofőrmentes autókat, de hogy mikortól, az egyelőre nem ismert.

Még az idén megkezdődnek a járművek közúti tesztjei – ami a hasonló projektek tapasztalataiból kiindulva – még többéves fejlesztési ciklust feltételez. Ha viszont elkészülnek, a taxi- és más futárcégek után a távolsági fuvarozásban is szerephez juthat a csúcstechnológia.

A világjárvány számos területen inspirálta az innováció iránt elkötelezett cégeket, ez különösen igaz az autonóm járművezetésben élenjárókra.

Cash/fotó: cnet.com