Menet közben megütötte a taxist

A nyári éjszakán 2020. június 12-én 22 óra körüli időben taxival Bükkszentkeresztről Miskolcra vitette magát egy fiatalember. Haladtak az erdős részen, amikor az utas minden ok nélkül előbb szitkozódni kezdett majd megütötte a sofőrt. Az esetet vádemelési javaslattal lezárta a Miskolci Rendőrkapitányság.

Az éjszakai vidéki fuvarok mindig magukban rejtek némi veszélyességi faktort, így akin látszik, hogy problémás lehet, igyekeznek kiszűrni a taxisok. Az is igaz, a mai világban nem nagyon lehet válogatni, mert utas se nagyon akad.

Az ügyben szereplő 27 esztendős fiatalember 2020. június 12-én 22 óra körüli időben Miskolcon szállt be a kocsiba, majd közölte, Bükkszentkeresztre igyekezne. A sofőrnek nem tűnt „balhésnak” a fuvar, elindultak. Néhány percig nem is történt semmi különös, mígnem egyszer csak elkezdett káromkodni, szitkozódni a fiatalember, majd teljesen kiszámíthatatlanul behúzott a sofőrnek. A taxis nem számítva erre, erőteljeset kacsázott az úttesten, áttért a menetirány szerinti baloldalra, majd korrigálva azt, visszatért a helyes sávba. Még szerencse, hogy ilyenkor nem sűrű a forgalom, így elkerülte a balesetet.

Az agresszív utast, ahogy megérkeztek kirakta a kocsiból, majd elhajtott, nehogy újabb atrocitást kelljen elszenvednie. Majd értesítette a rendőrséget a történtekről.

Megtörtént a feljelentés, majd hosszú ideig úgy tűnt, nem lesz eredményes a nyomozás, mígnem csak sikerült azonosítani az elkövetőt, akit 2020. október 9-én a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény alapos gyanújával ki is hallgattak.

A Városi Rendőrkapitányság vizsgálói elkészítették a büntetőeljárás anyagait, melyet vádemelési javaslattal átadtak az ügyészségnek. Most már az ügyészségen múlik, hogy vádat emel-e az elkövető ellen a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt. A Btk 232. § (1) Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Sok múlik az ügyészségen illetve azon, hogy a gyanúsított korábban volt-e büntetve, került-e összeütközésbe a törvénnyel. Mindezek befolyásolják, hogy a három évből mennyire szelídül a büntetése.

 k.z.t./fotó: police.hu