Saját autójában él, munkanélküli, kétes előéletű

Csak a bűnügyi felügyeletét rendelték el annak a közveszélyes autósnak, aki 2021. február 28-án délelőtt a főváros XVII. kerületében a Pesti úton rémisztgette karambollal a szembejövőket. A rendőrség a Budapesti Közlekedő Autósok közössége által közzé tett felvételek alapján azonosította az elkövetőt, ellene közúti veszélyeztetés bűntette miatt eljárást indítottak.

Mint arról Magazinunkban is beszámoltunk: „2021. február 28-án vasárnap délelőtt a Budapest XVII. kerületben a Pesti út – Zrínyi utca kereszteződésben a Zrínyi utcából a piros lámpán áthajtva az előttem haladó autó elé kifordult az XY forgalmi rendszámú ezüstszínű Hyundai Accent, majd a Pesti úton haladva folyamatosan ijesztgette a szembe haladókat (köztük egy BKV buszt is) a sávjukba áthúzással. A videót ekkor indítottam be. A Kisvárda utcánál áttért a menetirány szerinti baloldalra, és a szemből érkező autóval csak centiken múlott, hogy nem ütköztek frontálisan. A Tápióbicske utcába lefordulása előtt még egy szembejövő autót beijesztett, majd Tápióbicske – Agyagos utca kereszteződésénél a kéziféket berántva majdnem elsodorta az útpadkán közlekedőket”.

A rendőröknek két napon belül azonosították a másokat láthatóan szórakozásból veszélyeztető 49 éves sofőrt, azon nyomban el is vették a jogosítványát.

Az ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását az alábbiakkal indokolva: a cselekmény közúti veszélyeztetés megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas. Mivel azonban a gyanúsított a lakóhelyén, a tartózkodási helyén és telefonon sem volt elérhető, azaz az általa megadott elérhetőségek egyikén sem, bejelentett munkahellyel nem rendelkezik, a vádhatóság szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna – olvasható a kti.hu anyagában.

Hiába érveltek az ügyészek a bíróság előtt azzal, hogy a meglévő adatok alapján, a férfival szemben több esetben is indult korábban már büntető-, illetve szabálysértési eljárás amiatt, mert észszerű indok nélkül konfliktusba került a környezetével és agresszívan lépett fel a körülötte lévőkkel szemben, A bíróság csak a férfi bűnügyi felügyeletét rendelte el. Eszerint nem hagyhatja el Budapest és Pest megye területét.

Ez azért is érdekes döntés, mert a hatóságoktól kapott információk szerint A 49 éves gyanúsított többnyire abban a kocsiban tartózkodik – mondhatni életvitelszeűen – amivel a terhére rótt cselekményt elkövette.

Az ügyészség fellebbezést nyújtott be a döntés ellen. Arról, hogy végül letartóztatják-e a Pesti úti ámokfutót vagy továbbra is szabadlábon védekezhet, a kialakult bírósági gyakorlat szerint, két héten belül dönt a fellebbviteli bíróság.

k.z.t./fotó: bpiautosok.hu