Májustól informatívabb tájékoztató lesz a gumiabroncsokon

Az új rendszerű gumiabroncscímkén található információk alapján a vásárló számára közérthetőbbek lesznek a fékezéssel, a gördülési ellenállással és a zajkibocsátással kapcsolatos tulajdonságok. Az informatívabb címkék alkalmazását májustól vezetik be – a Continental közleménye szerint.

 

Az egységes uniós normatívának megfelelő termékjelölés új kialakítása közérthetőbben osztályozza a fékezést, a gördülési ellenállást és a zajkibocsátást. A fogyasztók az abroncscímke jobb felső sarkában megjelenő QR-kód beolvasásával letölthetik az egyes gumiabroncsokról szóló további információkat egy központi adatbázisból.

A fogyasztók tudatos vásárlási szokásainak kialakítása, segítése az elsődleges cél. A pluszinformációk alapján üzemanyag-hatékonyabb abroncsokat választhatnak, valamint a féktávolságokkal kapcsolatban is adatokhoz juthatnak.

A végfelhasználók és a kereskedelmi üzemeltetők számára is jelentős megtakarításokat eredményezhet az üzemanyagköltségek és az alacsonyabb kibocsátás szempontjából az alacsonyabb gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok alkalmazása.

A vizes körülmények közötti tapadásra vonatkozó egyértelmű információk nagyobb közlekedési biztonsághoz vezetnek, míg az útzajjal kapcsolatos tájékoztatás célja a közúti forgalomból eredő zajszennyezés csökkentése.

A csoportos személyszállításban, árufuvarozásban, agráriumban alkalmazott erő- és munkagépek egyik legdrágább alkatrésze akár a gumiabroncs is lehet. Fontos, hogy a feladatnak megfelelő gumiabroncsot válasszuk ki ezekre a munkagépekre.

Hangsúlyos szempont a megfelelő vonóerő-kifejtés biztosítása, a talajnyomásra vonatkozó jellemzők. Az sem mindegy, hogy egy mezőgazdasági munkagép közúton, munkaterületen egyaránt alkalmazható-e.

Az új szabályozás segíti a mindhatékonyabb gumiabroncs beszerzést a kétkerekűektől kezdődően a 24 kerekűekig.

Cash/fotó: Continental